Teflonia löytyy joka paikasta

Teflon on materiaali, jota löytyy miltei jokaisesta suomalaisesta kodista. Muiden muovien tavoin teflon on hyvin monikäyttöinen materiaali, jonka kierrätettävyys on vielä toistaiseksi vaikeaa suurten kustannusten vuoksi.

kierrätys
YLE Keski-Suomi

Teflonpinnoitettu pannu mullisti aikoinaan ruoanlaiton pinnan helpon puhdistettavuuden ansiosta. Teflonilla päällystettyjä pannuja ja kattiloita löytyykin nykyään lähes joka kodista, mutta mitäs sitten, kun pinta kuluu ja on aika vaihtaa pannua – voiko teflonilla pinnoitetun astian laittaa metallinkierrätysastiaan?

- Kyllä voi. Kun esimerkiksi paistinpannu lähtee kierrätykseen, niin alumiini ja teräs menevät teollisuuden raaka-aineiksi, muovikahva menee energiahyötykäyttöön ja teflon, muovina, palaa sulatusprosessin yhteydessä, kertoo myyntijohtaja Markku Raita Kuusakoski Oy:stä.

- Teflon on hyvin monikäyttöinen materiaali, jota löytyy yllättävistäkin paikoista, sillä esimerkiksi vaatteista, jalkineista ja jopa huonekaluista löytyvä Goretex on itse asiassa venytettyä teflonia, jatkaa Raita.

Muovi tuottaa kierrättäjälle päänvaivaa

Teflon on muiden muovien tapaan valmistettu hyvin pitkälti öljystä ja sen kierrättäminen ei aina ole helppoa.

- Nykyisen ajattelumallin mukaisesti pyritään mahdollisimman korkeaan kierrätys- ja hyötykäyttöasteeseen, mikä aiheuttaa haasteita esikäsittelyasteessa, sillä eri muovilaadut täytyy tunnistaa, jotta lopputulos olisi mahdollisimman hyvä. Lisäksi täytyy olla huolellinen, jotta muovit eivät pääsisi sekoittumaan väärällä tavalla, muistuttaa Raita.

- Nykyisin on esimerkiksi rakenteita, joissa on sekaisin puuta, metalleja ja muovia. Murskausprosessin yhteydessä metallit lähtevät omaan kiertoonsa ja muuta aineet päätyvät energiahyötykäyttöön.

Muovin erottelu ei ole halpaa.

- Jos halutaan nostaa kierrätysastetta, eli tarkoituksena on saada uuden tuotteen raaka-ainetta, on nämä ainekset, mukaan lukien kaikki eri muovilaadut, eroteltava manuaalisesti. Tämä on tietysti mahdollista, mutta se maksaa, eivätkä kuluttajat ole välttämättä valmiita maksamaan moisia hintoja kierrätysmateriaalista valmistetuista tuotteista, pohtii Raita.

Lähteet: YLE Lahti