Uusiseelantilaiset ovat saaneet tarpeekseen maanjäristyksistä

Yhä useampi uusiseelantilainen muuttaa pysyvästi asumaan Australiaan. Toukokuussa maastamuuttajia oli enemmän kuin koskaan. Taustalla on uusiseelantilaisten pelko uusista voimakkaista maanjäristyksistä, joissa aiemmin on kuollut useita ihmisiä.

Ulkomaat
Ihmiset raivasivat auton päälle pudonneita romahtaneen talon jäänteitä.
Ihmiset raivasivat auton päälle pudonneita romahtaneen talon jäänteitä Christchurchissa.Reuters-TV

Toukokuussa noin 3 300 uusiseelantilaista jätti maansa ja muutti Australiaan. Edellinen yhden kuukauden ennätys on vuodelta 1979, jolloin 2 900 Uuden-Seelannin asukasta vaihtoi merentakaiseen naapurimaahan.

Suurin osa toukokuussa lähteneistä asui Christchurchin kaupungissa, jota ravisteli helmikuussa tuhoisa maanjäristys. Järistyksen voimakkuudeksi mitattiin noin 6,3 Richterin asteikolla, ja siinä kuoli 181 ihmistä. Viime vuoden syyskuussa maa tärisi samalla alueella vielä voimakkaammin.

Viimeisin voimakas maanjäristys Christchurchissa sattui viime viikon maanantaina, jolloin ainakin yksi ihminen kuoli.

Maanjäristysten pelko on tiennyt Christchurchille paitsi tavallista useampia lähtijöitä, myös tavallista vähemmän kaupunkiin muuttavia.

Myös parempi taloudellinen tilanne houkuttaa

Uudella-Seelannilla ja Australialla on sopimus, jonka mukaan maiden kansalaiset voivat muuttaa toiseen maahan asumaan ja tekemään työtä ilman viisumia. Australiassa uusiseelantilaisia kiinnostavat paitsi vähäisemmät maanjäristykset, myös parempi taloudellinen tilanne.

Edellisen kerran uusiseelantilaisten joukkopako Australiaan koettiin 1970- ja 1980-lukujen vaihteessa taloudellisten syiden takia. Tuolloin Uuden-Seelannin pääministeri Robert Muldoon lausui kuuluisan sutkauksensa:

- Uusiseelantilaiset, jotka muuttavat Australiaan, nostavat molempien maiden älykkyysosamäärää.

Lähteet: AFP