Uusi hallitus sitoo opintotuen indeksiin

Uudessa hallitusohjelmassa luvataan, että opintotuki alkaa nousta elinkustannusten nousun mukana syksystä 2014 alkaen. Tuleva opetusministeri, SDP:n Jukka Gustafsson toteaa, ettei opintotuen nostoon ollut rahaa aiemmin.

Kotimaa
Turun yliopiston luentosali
Yle

- Neuvotteluissa jouduttiin päättämään lisämenoista hyvin tiukoissa puitteissa. Rahallista tilaa ei aikaisemmin ollut. Tätä taustaa vasten on positiivista, että opintotuen sitominen indeksiin kuitenkin käynnistetään, Gustafsson kommentoi syksyyn 2014 venyvää opintotuen korotusta.

Myös Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) puheenjohtaja Katri Korolainen-Virkajärvi kiittää päätöstä. Hän kuitenkin muistuttaa, että varsinaista nostoa opintotukeen ei syksyllä 2014 ole tiedossa, koska inflaatio syö opintotuen arvoa ennen indeksikorotusta.

-Suunta oli oikea, mutta riittämätön. Opintotuen arvo nyt jatkaa laskuaan, koska sen ostovoima ei säily samana näiden kolmen seuraavan vuoden aikana, Korolainen-Virkajärvi sanoo.

Opiskelijajärjestöt ovat kampanjoineet indeksiin sitomisen puolesta jo pitkään. Valtaosa Kelan maksamista tuista on sidottu kansaneläkeindeksiin, joka seuraa elinkustanneindeksiä. Tuet nousevat elinkustannusten nousun mukana. Opintotuki ei näin siis tee ennen syksyä 2014.

Edellisen kerran opintotukeen tehtiin tasokorotus vuonna 2007, jolloin opintoraha nousi 15 prosenttia. Nyt opintoraha on 298 euroa kuussa.

-Tuo 15 prosenttia sulaa näiden kolmen vuoden aikana, joten pääsemme juuri ja juuri tuolle vuoden 2007 tasolle. Edelleen opiskelijan euro on alle 80 senttiä, Korolainen-Virkajärvi sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset / Verna Leinonen