Lahden kirjailijakokouksessa on aikaa keskustelulle

Mistä ei voi puhua, siitä on kirjoitettava, tuumataan Lahden kansainvälisessä kirjailijakokouksessa Messilän lomakeskuksessa. Kirjailijakokouksessa pohditaan tänä vuonna kirjailijan suhdetta kielen ja kertomisen rajoihin.

kulttuuri
Ihmisiä pöydän ääressä.
Yle

Kokous järjestetään nyt 25. kerran, ja siitä on muodostunut yksi Euroopan merkittävimmistä kirjallisuustapahtumista. Tänä vuonna mukana on viitisenkymmentä kirjailijaa ja kääntäjää. Kokoukseen on perinteisesti kutsuttu hieman tuntemattomampia kirjailijoita. Bestseller-kirjailijat puuttuvat, mutta laatu on taattu. Messilän kartanon puistossa kirjailijat voivat keskustella rauhassa ja keskittyä pelkästään kirjallisuuteen. Tunnelma poikkeaa melkoisesti kirjamessujen melskeestä.

- Tällainen tapaaminen on erittäin tärkeä nykyään, kun kirjailijoista pyritään tekemään mitä enenevissä määrin tuotetta. Täällä kirjailijat kohtaavat nimenomaan kirjallisuuden, kirjailijuuden ja teosten parissa. Tämä on suoranainen keidas humun keskellä, toteaa kirjailija Virpi Hämeen-Anttila, joka on kokouksen puheenjohtaja yhdessä Parnasson päätoimittajan Jarmo Papinniemen kanssa.

Sunnuntaista tiistaihin kestävän kokouksen aikana kirjailijat viettävät aikaa yhdessä ja verkostoituvat.

- Kirjailijalla ei ole työkavereita eikä toimistoa, johon mennä töihin. Työ on hyvin yksinäistä ja siksi tällainen tapaaminen on erittäin tärkeää. Vaikka monet kirjailijat mielellään ovatkin omissa oloissaan, on tällainen tapaaminen hieno tilaisuus vaihtaa ajatuksia, vahvistaa saksalainen kirjailija Wolfram Eilenberger.

Suomalaiskirjailijat kirjoittavat vereslihalla

Tänä vuonna kokouksessa on kirjailijoita muun muassa Venäjältä, Uudesta-Seelannista, Keniasta, Ranskasta ja Ruotsista. Kulttuurien väliset erot nousevat esiin paneelikeskusteluissa.

- Suomalaiset lähestyvät teemaa hyvin henkilökohtaisesti, omista lähtökohdistaan. Kansainväliset vieraat ovat taas huomattavasti abstraktimpia. Heillä on pitkä kirjallisuuden perinne, ja he ovat jollain tapaa analyyttisempia. Suomalaiset kirjailijat ovat selkeästi intohimoisempia, mikä on vähän yllättävää. On jännittävä nähdä se kontrasti. Suomalaiset ovat kirjailijantyössään jotenkin vereslihalla ja olen huomannut, että se tekee vaikutuksen ulkomaalaisiin vieraisiin, kertoo Hämeen-Anttila.

Yleisö ei ole löytänyt kirjailijakokousta

Lahden kirjailijakokous pidetään nyt toista kertaa Messilässä. Mukkulan kartanon tienoo tuli aikaisemmin tunnetuksi kokouksen kotipaikkana. Kirjailijat ovat ottaneet omakseen Messilän kauniin ympäristön, mutta yleisöä Lahden kirjailijakokous ei juurikaan houkuttele, vaikka tapahtuma on avoin kaikille.

- Ehkä ihmiset kokevat tämän tapahtuman enemmän kirjailijakeskeiseksi, mitä se toki onkin. Ja tänne tulevat kirjailijat eivät ole mitään suuria nimiä, vaikka ovatkin huippukirjailijoita, pohtii Hämeen-Anttila

Yleisöstä löytyy kuitenkin muutamia aktiivisia kirjallisuudenharrastajia, kuten Vaasasta Lahteen suunnannut Liisa Härkönen.

- Olen käynyt kirjailijakokouksessa useita kertoja. On ihanaa kuulla punnittuja ajatuksia. Luen paljon kirjallisuutta, joten on mukava tutustua uuteen kirjallisuuteen.

Kokouksen oheisohjelmaan kuuluu myös kansainvälinen runoilta sekä Suomi vastaan muu maailma -jalkapallo-ottelu, joka käydään maanantain ja tiistain välisenä yönä.

Lähteet: YLE Uutiset