1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Euromaat sopivat pysyvästä kriisirahastosta

Euromaiden valtiovarainministerit siunasivat maanantaina pysyvän kriisirahaston (EVM). Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) sanoi sen olevan viime vuosien isoja uudistuksia.

talous
Jyrki Katainen Ylen haastattelussa Luxemburgissa 19. kesäkuuta.
Jyrki Katainen Ylen haastattelussa Luxemburgissa 19. kesäkuuta.YLE Uutiset

- Se vastaa pitkälti Suomen tavoitteita, iloitsi Katainen, joka todennäköisesti osallistui viimeiseen valtiovarainministerikokoukseensa.

Pysyvä kriisirahasto tulee voimaan heinäkuun alussa vuonna 2013.

Merkittävin muutos väliaikaiseen rahastoon on se, että yksityisillä sijoittajilla on myös vastuu kriisitilanteissa.

Jos kriisimaa ei pysty hoitamaan velkojaan, se joutuu aloittamaan neuvottelut yksityisten sijoittajien kanssa velkajärjestelystä. Silloin rahoittajat joutuvat antamaan velkoja anteeksi tai pidentämään lainojen maksuaikaa.

Pysyvää kriisirahastoa käytetään ainoastaan, jos maa pystyy hoitamaan velkansa.

- Eurojäsenyys ei ole enää takuu ja helppoa lainarahaa, Katainen sanoi.

Samassa kokouksessa päätettiin myös väliaikaisen kriisirahaston (ERVV) lainanantokyvyn vahvistamisesta. 440 miljardin euron takaussumma kasvatettiin 780 miljardiin euroon.

Rahaston toimitusjohtajan Klaus Reglingin mukaan joiltakin mailta on ylitakauksia, jotta lainanoton korkein AAA-luokitus säilyy.

Katainen toisti, että Suomi ei myönnä enää yhtään uutta lainaa ilman reaalivakuuksia. Niistä keskusteltiin jälleen kokouksessa, mutta päätöksiä ei tehty. Myös Saksa ja Hollanti ovat vaatineet vakuuksia.

Lähteet: YLE Uutiset / Susanna Turunen, Luxemburg

Lue seuraavaksi