Kemin palomiesten määrään ei vielä ratkaisua

Lapin pelastuslautakunta jätti vielä ratkaisematta Lapin pelastuslaitoksen henkilöstöasiat. Lautakunnan piti käsitellä tiistain kokouksessa muun muassa Kemin palomiesten virkojen vähentämisiä kahdella.

Kemi
Lapin pelastuslaitoksen palomiehiä.
YLE / Kimmo Hiltula

Pelastusjohtaja Martti Soudunsaari kertoo, että virkarakennetta käsittelevä asia on vielä keskeneräinen ja jätettiin siksi pöydälle. Lautakunta haluaa odottaa uuden pelastuslain voimaan astumista ja ministeriöltä syksyllä saatavaa uutta ohjeistusta. Sillä aikaa Lapin pelastuslautakunta jatkaa asian perusteellista valmistelua.

Soudunsaaren mukaan koko Lapin pelastustoimen virat saatetaan järjestää kokonaan uudelleen. Päätöksiä asiaan voidaan odottaa aikaisintaan lokakuuun lopulla, kertoo Soudunsaari.

Kemin henkilöstö supistuu?

Alkuperäisessä suunnitelmassa Lapin pelastuslaitos aikoi siirtää vuoteen 2017 mennessä kaksi palomiehen virkaa Kemistä muualle. Pelastuslautakunnan kemiläisjäsenen Reijo Viitalan mukaan vähennystä perusteltiin muun muassa säästöillä sekä sillä, että muissa Kemin tyyppisillä alueilla on pienempi vuorovahvuus.

- Pitäisi ottaa silti huomioon, että Kemi on suuronnettomuusuhkiltaan maan riskialtteimpia alueita. Täällä on tehtaita, öljyä ja kuljetetaan paljon teollisuuskemikaaleja.

Suuronnettomuuksia on silti sattunut Kemissä verrattain vähän.

"Ensivaste hiuskarvan varassa"

Mikäli palomiesten paikkoja vähennetään, ei sisäministeriön määrittämä miehistövahvuus enää toteudu. Ministeriön mukaan miehistöä pitää olla vuorossa vähintään esimies ja viisi jäsentä. Kemissä kahden palomiehen poistaminen tarkoittaisi vuorovahvuuden jäämistä vajaaksi yhdellä jäsenellä.

- Joihinkin tehtäviin se määrä on riittämätön jos halutaan taata palomiesten turvallisuus. Vähennysten jälkeen ensivaste toimisi vain hiuskarvan varassa. Ei ensimmäisessä lähdössä saada esimerkiksi koko kalustoa liikkeelle mitenkään, kertoo Viitala.

Lähteet: YLE Perämeri