1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vaalit 2011

Tarasti: Vaalirahoituslaista löytyy edelleen porsaanreikiä

Vaalirahoitustyöryhmän puheenjohtajana toiminut Lauri Tarasti pitää uutta vaalirahoituslakia onnistuneena, mutta myöntää, että laista löytyy edelleen porsaanreikiä. Vaalikampanjarahoja voidaan yhä kierrättää siten, että niiden alkuperä jää pimentoon.

Vaalit 2011
Lauri Tarasti
YLE

- Lainsäädäntö ei voi täyttää kaikkia vaihtoehtoja. On mahdollista, että summia voidaan jakaa erilaisiin osiin ja antaa tukea eri tavoin ja eri reittejä pitkin.

- Aina on mahdollista piilottaa rahaa bulvaanien taakse. Jää kunkin omaan harkintaan haluaako näin menetellä vai ei. Tässä on aina yhtä aikaa kyseessä paitsi lainsäädäntö myös poliittinen kulttuuri ja moraali.

Uudessa laissa on myös määritelty, että alle 1500 euron summien osalta lahjoitusten antajien nimiä ei tarvitse ilmoittaa julkisuuteen. Raja on Tarastin mukaan asetettu lakiin yksityisyydensuojan takaamiseksi.

Vaalirahoituksen asiantuntija Tarasti huomauttaa, että uuden vaalirahoituslain myötä julkisten organisaatioiden vaalirahoitus on loppunut täysin.

Tarastin mukaan uuteen vaalirahoituslakiin tehty säännös, joka velvoittaa ilmoittamaan vaalimainoksen maksajan, on epäonnistunut.

- On käytännössä mahdotonta tietää, mitkä rahat käytetään mihinkin ilmoitukseen kun ehdokas saa rahaa monilta tahoilta.

Tarastin mukaan nyt on syytä miettiä pitäisikö säännös poistaa tai muuttaa sitä niin, että mainoksesta käy ilmi, kenellä on vastuu sen sisällöstä.

Säännös kirjattiin lakiin, jotta negatiivista vaalimainontaa ei voitaisi harjoittaa.

Lähteet: YLE Uutiset / Jenni Mehtonen

Lue seuraavaksi