1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vaalit 2011

Stubb vaalirahoituskuningas

Eduskuntavaaleissa valituiksi tulleiden kansanedustajien ja puolueiden varaedustajien tuli jättää vaalirahailmoituksensa viimeistään maanantaina. Ilmoitusten mukaan eniten vaalirahoitusta keräsi Alexander Stubb. Kirjallisten ilmoitusten tuli olla perillä kello 16 mennessä, verkkopalvelussa määräaika oli kello 24.

Kuva: Yle

Valtiontalouden tarkastusvirasto kokoaa vaalirahailmoitukset julkiseen rekisteriin, jossa tiistaina iltapäivällä olivat jo kaikkien varsinaisten edustajien tiedot.

Ilmoituksen saattoi tehdä suoraan viraston verkkopalveluun kello 24 mennessä. Määräaikana tulleiksi kirjautuivat myös ilmoitukset, jotka oli jätetty sähköpostilla maanantaina ennen puoltayötä tai kirjallisesti ennen kello 16:tta.

Ilmoitukset, jotka eivät saapuneet määräaikaan mennessä, kirjataan myöhästyneiksi.

Eero Heinäluoman (sd.) ilmoitustiedot saapuivat Valtiontalouden tarkastusvirastoon tiistaiaamuna. Heinäluoma kertoi avustajansa toimittaneen kirjallisen ilmoituksen virastoon hyvissä ajoin ennen määräaikaa.

Ajoissa perille tullutta ilmoitusta ei kirjata myöhästyneeksi, vaikka tietojen vienti rekisteriin venyi tiistain puolelle.

RKP:n Mikaela Nylander antoi ilmoituksen hieman myöhässä. Varaedustajien ilmoituksista rekisteristä puuttuvat vielä SDP:n Nasima Razmyarin ja keskustan Ari Lamminmäen ilmoitukset.

Razmyar kauhistui YLE Uutisten kysyessä syytä ilmoituksen myöhästymiseen.

- Luulin, että ilmoituksen jättämiseen on vielä tämä päivä aikaa!

Ari Lamminmäki kertoi YLE Uutisielle tiistaina iltapäivällä, että aikoo ryhtyä ilmoituksen tekoon, "kun rupeavat määräajat jo olemaan ummessa". Maanantai-iltana ilmoituksen teko oli Lamminmäeltä unohtunut.

Viimeisten joukossa ilmoituksen jättivät muun muassa vihreiden Anni Sinnemäki ja Ville Niinistö sekä SDP:n Miapetra Kumpula-Natri.

Valtiontalouden tarkastusviraston mukaan määräaikaan mennessä ilmoituksen jätti 276 kansanedustajaa tai varamiestä. Ilmoitusvelvollisia on yhteensä 280.

Valtiontalouden tarkastusvirasto suositteli ilmoituksen täyttämistä Internet-sivuilla.

Stubbilla kallein kampanja

Ilmoituksensa jättäneistä eniten rahaa vaalikampanjaansa käytti kokoomuksen Alexander Stubb. Vajaan 98 000 euron kulut katettiin täysimääräisesti erilaisilla tuilla. Omaa rahaa Stubb ei siis käyttänyt lainkaan. Tukea hän ilmoittaa saaneensa yhteensä hieman yli 101 00 euroa.

Toista äärilaitaa edustaa kokoomuksen Eero Lehti. Yrittäjäkansanedustaja rahoitti noin 90 000 euron kampanjansa itse.

1 500 euron tuesta pitää ilmoittaa

Valtiontalouden tarkastusvirasto on hoitanut vaalirahoitusvalvontaa vuodesta 2009. Eduskuntavaaleissa ilmoitusvelvollisen on ilmoitettava erikseen jokainen yksittäinen tuki ja sen antaja, jos tuen arvo on vähintään 1 500 euroa. Myös kolmannelta taholta välitetty tuki ja sen antaja on ilmoitettava.

Jos ilmoitus myöhästyy tai se on virheellinen, tarkastusvirasto voi määrätä edustajalle uhkasakon.

Ennen eduskuntavaaleja vapaaehtoisen ennakkoilmoituksen vaalirahoituksestaan jätti vain murto-osa vaaliehdokkaista.