Puuveneen veistämisestä on romantiikka kaukana

Toisaalta kiinnostus puuveneitä kohtaan on jälleen kasvamassa, mutta silti kaikille puuveneiden veistäjille ei ole riittävästi töitä tarjolla. Yksi syy on työn kova hinta.

veneet
YLE

15 vuotta venepuuseppänä toimineella loviisalaisella Jyrki Ikosella on hallissaan vuonna -49 valmistunut puinen purjevene, jonka korjaaminen on vienyt jo satoja työtunteja.

- Tämä on hyvä esimerkki siitä, että jos puuvenettä hoidetaan huonosti, niin tämä on lopputulos eli jossain vaiheessa joudutaan tekemään isompikin homma.

Ikonen on mukana Puuveneveistäjät-yhdistyksessä, joka on juuri palkittu Pro Puuvene -palkinnolla työstään puuvenekulttuurin ylläpitäjänä ja alan koulutuksen kehittäjänä.

- Puuveneveistäjät ry on hyvin isolta osalta ollut myötävaikuttamassa siihen, että puuvenekanta ja myös tämä tekemisen ammattitaito ja perinne on säilynyt ja siirtynyt uusille tekijöille, perustelee palkinnon myöntämistä Pro Puuvene -palkintolautakunnan jäsen Vesa Virtanen Suomenlahden Puuveneilijät ry:stä.

Veneenveistäjiä enemmän kuin kysyntää

Kun yhdistys 20 vuotta sitten perustettiin oli koko puuveneperinne lahoamassa siksi, ettei alalle tullut uusia veistäjiä. Nyt kaikille valmistuville ei välttämättä riitä töitä ja itsensä elättäminen on kovan työn takana.

Itsekin puuveneen veistoa opettanut Jyrki Ikonen toivoisi koulujen seuraavan enemmän sitä, miten hyvin uudet ammattilaiset työllistyvät, jottei alalle koulutettaisi ihmisiä turhaan.

- Se on hyvinkin romanttista parhaimmillaan se puuveneiden rakentaminen ja korjaaminen, höyläillään, hiotaan ja lakkaillaan, mutta todellisuus voi olla ihan toista. Yrittäminen on tällä hetkellä oikeastaan ainoa vaihtoehto ja alkuinvestoinnit ja kulut ovat niin isot, että se vaatii, että sitä työtä on todella paljon, Ikonen kertoo.

Innostusta on, muttei välttämättä rahaa

Harrastajat näkevät puuveneilyn tulevaisuuden valoisana, sillä kiinnostus puuveneisiin on lisääntymässä. Hyvä esimerkki Vesa Virtasen mukaan on jokavuotisten venemessujen puuveneosasto, joka on aina yksi messujen suosituimpia osastoja.

- Puuveneistä kiinnostuneiden määrä on lisääntynyt ihan samaan tapaan, kuin ihmiset keräävät vanhoja huonekaluja tai ovat kiinnostuneita vanhoista autoista ja rakennuksista. Ihmisillä on kaipuu sellaisiin perinteisiin, aitoihin asioihin, Virtanen miettii.

Pelkkä innostus ei aina kuitenkaan riitä. Vaikka käytetty puuvene on edullinen hankkia, voi sen ylläpito muodostua monelle kynnyskysymykseksi.

- Työ on kallista tänä päivänä ja me teemme kuitenkin valtaosin töitä yksityisille ihmisille, jotka eivät pysty vähentämään sitä arvonlisäveroa pois. Jos arvonlisäveroa saataisiin alemmaksi, niin ne kustannukset pysyisivät kurissa ja silloin saataisiin työllistettyä veneveistäjiä ja pidettyä myös tätä Suomen venekantaa paremmassa kunnossa, Ikonen pohtii.

Lähteet: YLE Helsinki / Hanna Myllys