1. yle.fi
  2. Uutiset

Amerikan suurille järville puuhataan tuulivoimaloita

Yhdysvaltain ja Kanadan välisille suurille järville suunnitellaan merkittävää tuulivoimarakentamista. Hanke on käynnistymässä Eriejärvellä ensi vuonna, kertoo National Public Radio.

Ulkomaat

Yhdysvalloissa ei ole toistaiseksi tuulivoimaloita avovesialueella. Atlantille niitä on suunniteltu, mutta merellisten voimaloiden rakentaminen on Yhdysvalloissa vielä kaukaista tulevaisuutta.

Eriejärvelle tuuliturbiineja havitteleva Freshwater Wind -yhtiö aikoo aloittaa hankkeensa viidellä koevoimalalla, jotka pystytettäisiin Clevelandin kaupungin edustalle.

Lopullinen tavoite on rakentaa alueelle satoja voimaloita, jotka tuottaisivat kaikkiaan tuhat megawattia sähköä, toisin sanoen 200 000 ihmisen tarpeisiin.

Hanke kohtaa kuitenkin vastustusta. Jo koevoimaloiden pystytys maksaa sata miljoonaa dollaria. Monet eivät usko tuulivoiman tuovan sen edellyttämiä investointirahoja koskaan takaisin. Oman teknisen ongelmansa tuo järven jäätyminen talviaikaan.

Tuulivoimalaa vastustetaan myös sen aiheuttaman maisemahaitan takia. Michiganin osavaltiossa sikäläistä tuulivoimahanketta vastassa ovat sekä asukkaat että poliittiset päättäjät. Kanadan puolella, Ontariossa, tuulivoimahanke on jäädytetty ympäristösyistä.

Freshwater Windin johto ei säikähdä vastustusta. He aikovat ottaa hankkeelleen mallia Ruotsin Vänernjärveltä, missä viime vuonna valmistui maailman ensimmäinen järvelle rakennettu tuulivoimapuisto.

Lähteet: NPR

Lue seuraavaksi