Valtion journalistipalkinnot neljälle toimittajalle

Valtion journalistipalkinto 2011 on myönnetty tv-dokumentaristi Arvo Ahlroosille, YLE TV 2:n Inhimillisestä tekijästä tutulle Helena Itkoselle, Suomen Urheilulehdessä työskennelleelle toimituspäällikkö Lauri Karppiselle sekä päätoimittaja Ilkka Sepälle. Kulttuuriministeri Stefan Wallin jakoi palkinnot Helsingissä.

kulttuuri
Valtion vuoden 2011 journalistipalkinnon saajat.
Yle

Pitkästä ja merkittävästä journalistisesta urasta myönnettävä Valtion journalistipalkinto on suuruudeltaan 8 500 euroa. Palkinnot jaettiin nyt yhdeksännentoista kerran. Lisäksi henkilökohtaisen ylimääräisen sanomalehtimieseläkkeen sai kymmenen toimittajaa. Seuraavassa journalistipalkintojen perustelut.

Arvo Ahlroos

Toimittaja Arvo Ahlroos on uranuurtaja televisiodokumenttien luomisessa Suomessa. Hänen tv-dokumenteissaan elokuvallinen muoto yhdistyi journalistiseen sisältöön. Ahkera, pitkälti toistasataa tv-dokumenttia tehnyt Ahlroos oli myös maamme ensimmäisiä dokumentaristeja, jota kiinnosti unohdettu Karjala Neuvostoliiton rajojen avauduttua.

Helena Itkonen

Toimittaja Helena Itkonen on tehnyt ansiokkaan ja monipuolisen 35 vuoden uran YLE TV2:n eri ohjelmissa. Hän oli muun muassa tienraavaja ja ensimmäinen nainen Ajankohtaisen kakkosen uuden sukupolven toimitussihteerinä. Inhimillisessä tekijässä Itkonen loi väylää keskusteluohjelmille, joissa käsitellään ihmisen syvimpiä ja arimpia kohtia.

Lauri Karppinen

Toimituspäällikkö Lauri Karppisen urheilutoimittajan urassa piirtyy tarina uskollisuudesta ja periksi antamattomuudesta, hehkuttavat journalistipalkinnon perustelut. Karppinen ehti toimittajan urallaan nähdä Suomen Urheilulehden nousun ja vaikeudet ja pelasti lopulta lehden. Karppinen on myös urheilijoiden keskuudessa äärimmäisen arvostettu.

Ilkka Seppä

Päätoimittaja Ilkka Seppä on koko työikänsä toiminut Pieksämäen ja Etelä-Savon maakunnan puolestapuhujana ja kulttuurivaikuttajana. Hän on myös tehnyt mittavan uran päätoimittajakunnan edusmiehenä.

Sanomalehtimieseläke kymmenelle

Henkilökohtaisen ylimääräisen sanomalehtimieseläkkeen saivat Risto Astikainen (Tampere), Tuula Heinilä-Kivekäs (Turku), Tapani Karhu (Helsinki), Antti Kuusisto (Ikaalinen), Pekka Lehtonen (Tampere), Tuula (Tuija) Lindqvist (Helsinki), Merja Niinistö (Kotka), sekä kolme muuta henkilöä, jotka eivät halua nimeään julkisuuteen.

Ylimääräinen sanomalehtimieseläke myönnetään hakemuksesta.

Palkinnot ja eläkkeet myöntää opetus- ja kulttuuriministeriö toimittajalautakunnan esityksestä. Toimittajalautakunta koostuu journalistijärjestöjen ja opetus- ja kulttuuriministeriön edustajista. Journalistipalkinto on myönnetty vuodesta 1992 lähtien.

Lähteet: YLE Uutiset