1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vaalit 2011

SDP:n ministereissä ensikertalaisia

SDP:n ministeriryhmässä on paljon ensikertalaisia. Puolueen kuudesta ministeristä viisi on ensimmäistä kertaa ministerin tehtävässä. Ainoastaan ulkoministeri Erkki Tuomiojalla on aiempaa kokemusta hallitustyöskentelystä, hän on toiminut aiemminkin ulkoministerinä sekä kauppa- ja teollisuusministerinä.

Vaalit 2011
Lauri Ihalainen, Maria Guzenina-Richardson, Krista Kiuru, Erkki Tuomioja, Jukka Gustafsson ja Jutta Urpilainen.
Lauri Ihalainen, Maria Guzenina-Richardson, Krista Kiuru, Erkki Tuomioja, Jukka Gustafsson ja Jutta Urpilainen.YLE Uutisgrafiikka

Tuomiojan lisäksi kokenutta joukkoa edustaa työministeri Lauri ihalainen, joka oli vajaat 20 vuotta SAK:n puheenjohtajana, mutta nyt ensimmäistä kautta kansanedustajana.

Pitkän kansanedustajauran on puolestaan tehnyt opetusministeri Jukka Gustafsson, joka on ollut Arkadianmäellä yli 20 vuotta.

Valtiovarainministeriksi nousee puolueen puheenjohtaja Jutta Urpilainen. Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson ja asuntoministeri Krista Kiuru ovat molemmat toisen kauden kansanedustajia.

Valtiovarainministeri

(siirryt toiseen palveluun)Jutta Urpilainen (siirryt toiseen palveluun) on syntyjään pohjalainen kolmannen kauden kansanedustaja. Hän on koulutukseltaan kasvatustieteiden maisteri ja ammatiltaan luokanopettaja. Urpilainen valittiin vuonna 2008 SDP:n puheenjohtajaksi, kun Eero Heinäluoma päätti luopua puheenjohtajuudesta heikosti sujuneiden eduskuntavaalien jälkeen. Urpilainen on SDP:n ensimmäinen naispuheenjohtaja, ja nyt myös Suomen ensimmäinen naisvaltiovarainministeri. Viimeisimmissä eduskuntavaaleissa Urpilaista kehuttiin komeasta loppukiristä vaaliväittelyissä, ja sitä on pidetty yhtenä syynä SDP:n nousuun toiseksi suurimmaksi puolueeksi eduskunnassa.

Ulkoministeri

(siirryt toiseen palveluun)Erkki Tuomioja (siirryt toiseen palveluun) on pitkän linjan poliitikko. Kansanedustajana hän on toiminut vuosina 1970 - 1979 ja uudelleen vuodesta 1991 alkaen. Kielitaitoinen Tuomioja on ehtinyt työskennellä ulkoministerinä sekä kauppa- ja teollisuusministerinä. Koulutukseltaan hän on valtiotieteiden tohtori ja ekonomi. Hän on poliittisen historian dosentti. Tuomioja on ahkera kirjoittaja ja häneltä on ilmestynyt useita poliittiseen historiaan liittyviä teoksia. Tuomioja oli Jutta Urpilaisen vastaehdokas puheenjohtajaksi vuoden 2008 puoluekokouksessa. Hän lanseerasi käsitteen SDP:n unelmahöttö, jota myös vastustajat ovat ahkerasti viljelleet. Syntyjään helsinkiläisen Tuomiojan isä oli suurlähettiläs Sakari Tuomioja. Nuorena Tuomioja tunnettiin vasemmistolaisena opiskelijaradikaalina.

Työministeri

(siirryt toiseen palveluun)Lauri Ihalainen (siirryt toiseen palveluun) on ensimmäisen kauden kansanedustaja. Hän oli SDP:n suurin ääniharava eduskuntavaaleissa. Pihtiputaalla syntynyt Ihalainen oli Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön (SAK:n) pitkäaikaisin puheenjohtaja 1990 - 2009. Loppukeväästä 2009 Ihalaista spekuloitiin valtakunnansovittelijan virkaan, mutta hän päätti olla hakematta tehtävää. Ammatiltaan Ihalainen on kirvesmies. Presidentti Tarja Halonen myönsi hänelle ministerin arvonimen vuonna 2009.

Peruspalveluministeri

(siirryt toiseen palveluun)Maria Guzenina-Richardson (siirryt toiseen palveluun) on syntyjään helsinkiläinen toisen kauden kansanedustaja ja SDP:n varapuheenjohtaja. Espoon kaupunginvaltuutettuna työskentelevä Guzenina-Richardson on profiloitunut perhe- ja sosiaalikysymysten esiintuojana. Julkisuuteen hän nousi päästyään MusicTV-kanavan juontajaksi ensimmäisenä suomalaisena vuonna 1993. Sen jälkeen hän on työskennellyt toimittajana mm. useilla eri radiokanavilla. Guzenina-Richardson on ylioppilas. Hän puhuu sujuvasti venäjää.

Opetusministeri

(siirryt toiseen palveluun)Jukka Gustafsson (siirryt toiseen palveluun) on tamperelainen kansanedustaja. Hän on toiminut kansanedustajan tehtävässä vuodesta 1987. Gustafsson on työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja sekä sivistysvaliokunnan varajäsen. Hän on ollut Tampereen kaupunginvaltuuston jäsen vuodesta 1976. Vasemmistodemarina pidetty Gustafsson on odottanut ministerinvuoroaan pitkään. Koulutukseltaan Gustafsson on yhteiskuntatieteiden maisteri. Jalkapalloilijanakin tunnettu Gustafsson on työskennellyt konepuuseppänä, koulutussuunnittelijana sekä Murikka-opiston rehtorina.

Asunto- ja viestintäministeri

(siirryt toiseen palveluun)Krista Kiuru (siirryt toiseen palveluun) on porilainen toisen kauden kansanedustaja. Koulutukseltaan hän on valtiotieteiden maisteri. Siviilissä Kiuru on työskennellyt opinto-ohjaajana sekä ilmaisutaidon ja uskonnon opettajana. Suomen Kuluttajaliiton puheenjohtajaksi Kiuru valittiin vuonna 2007. Eduskunnan lisäksi Kiuru toimii edustajana mm. Porin kaupunginvaltuustossa sekä Satakunnan maakuntahallituksessa.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi