Lävistyskorut hiertävät yhä Turun ammatti-instituutissa

Apulaisoikeusasiamies ei ole vieläkään tyytyväinen Turun ammatti-instituutin sääntöihin oppilaiden lävistyskorujen käytöstä. Tekniikan vastuualueen rehtori ihmettelee asiasta noussutta kohua ja sanoo oppilasturvallisuuden olevan kiellon takana.

lävistys
Lävistyskoru nuoren naisen alahuulessa.
Yle Keski-Suomi

Koska oikeusasiamies ei voi määräyksiä antaa, Jussi Pajuoja pyytääkin Opetushallitusta vielä arvioimaan, onko ammatti-instituutin käytäntö Opetushallituksen linjan mukainen. Pajuoja arvioi, että Turun osalta näyttäisi vielä olevan tarvetta antaa oppilaitokselle lisää ohjeita.

Apulaisoikeusasiamies puuttui Turun ammatti-instituutin määräyksiin jo viime syksynä. Hän katsoi oppilaitoksen lävistyskiellon olevan liian yleinen ja polkevan oppilaiden perusoikeuksia.

Syksyn jälkeen oikeusasiamiehelle kanneltiin siitä, että Turun ammatti-instituutti ei ollut muuttanut käytäntöjään. Ammatti-instituutti on ilmoittanut opetusministeriölle, että sääntöjä ei aiota muuttaa, ellei oppilaitos saa määräystä tai selvää ohjetta siitä, missä työtehtävissä ja työympäristöissä kasvojen alueen lävistyskorut ovat aina ja kaikissa tilanteissa sallittuja.

Oppilaitoksen mielestä yksilön itsemääräämisoikeus ei voi ohjata opetusta ja kouluun tullessaan opiskelija sitoutuu noudattamaan oppilaitoksen järjestyssääntöjä.

Monissa muissa oppilaitoksissa lävistyksiä koskevia sääntöjä ja ohjeistusta on ryhdytty tarkentamaan. Apulaisoikeisasiamies arvioi, että Turussa nousee muista poiketen selvimmin esille yleiskielto ilman tarvetta arvioida asiaa tapauskohtaisesti.

Opetushallituksen ohjeen mukaan lävistyskiellon tulee perustua oppilaiden turvallisuuden takaamiseen ja se on perusteltava kunkin ammatin kannalta erikseen.

"Kärpäsestä härkänen"

Kasvolävistysten täyskielto koskee tekniikan alan oppilaita työtilanteissa. Ammatti-instituutin tekniikan vastuualueen rehtori Hannu Immonen sanoo, että teoriatunneilla, tauoilla ja koulun pihalla lävistyksiä saa vapaasti käyttää.

- Meidän on hankala määritellä, missä tilanteessa korut aiheuttavat vaaraa ja missä eivät. Siksi kasvolävistykset on työtilanteissa kielletty. Oppilaat ovat tämän asian hyvin ymmärtäneet. Minusta tässä on tehty kärpäsestä härkänen, Immonen kertoo.

Immosen mukaan korukielto on myös osa työelämään valmennusta, eli oppilaita opetetaan miettimään turvallisuutta.

- Toki olemme valmiit keskustelemaan säännöistä opetushallituksen kanssa, jos tarve vaatii, Immonen lupaa.

Lähteet: YLE Uutiset