Technopolis-rakennus lämpenee maaenergialla

Jyväskylän Lutakkoon rakennettava uusi Technopolis-rakennus ottaa käyttöön maaenergiaa höydyntävän mekanismin ensimmäisten joukossa Suomessa. Rakennuksen perustuksiin rakennetaan energiapaaluja, jotka keräävät maan lämpöenergiaa.

Energiapaalut muistuttavat ulkoisesti tavallisia paaluja. Kuva: Studio Timo Heikkala Oy

Energian hinta kohoaa jatkuvasti. Tämä on saanut insinöörit etsimään uusia vaihtoehtoja lämmityskulujen pienentämiseksi. Rakennuksen perustuksiin sijoitettavat energiapaalut ovat yksi uusimmista keksinnöistä.

Energiapaaluja hyödynnetään ensimmäisenä Suomessa Jyväskylän Lutakossa, jonne on rakenteilla uusi toimistorakennus. Uuden Technopolis Innova 2 -rakennuksen tarvitsemasta energiasta osa tuotetaan energiapaaluilla, jotka hyödyntävät paikallista, uusiutuvaa energiaa ja ne parantavat rakennuksen ympäristötehokkuutta.

Maaenergia lämmittää ja jäähdyttää

Energiapaalujen avulla maaenergialla saadaan katettua 40 prosenttia jäähdytysenergiasta ja peräti 50 prosenttia lämmitysenergiasta.

Rakennuksen lämmityksessä hyödynnetään kesän aikana maahan varastoitunutta energiaa ja jäähdytyksessä puolestaan hyödynnetään maaperän matalaa lämpötilaa. Maaenergiajäähdytystä ei käytetä rakennuksen viilentämiseen vaan nimenomaan sellaisten laitetilojen jäähdytykseen, jotka tarvitsevat jäähdytystä ympärivuotisesti.

Energiapaalut ovat tavallisia teräputkipaaluja, joita tavallisessakin rakennuspaalutuksessa käytetään. Jyväskylän Technopolikseen on asennettu yhteensä 181 teräspaalua, joista 38 toimii samalla energiapaaluina. Energiapaalut on sijoitettava vähintään viiden metrin etäisyydelle toisistaan, jotta paalut voivat hyödyntää maaenergiaa. Energiapaalut kaivetaan vähintään 15 metrin syvyyteen.

- Rakennus joudutaan joka tapuksessa paaluttamaan. Nyt paalut käytettän hyödyksi myös maaenergian käyttöön ottamiseksi. Technopolis on panostanut huomattavan paljon tämän rakennuksen energiatalouteen ja ympäristöystävällisyyteen ja energiapaalujen käyttö on osa sitä, Janercon Oy:n toimitusjohtaja Jukka Akselin kertoo.

Polkupyöriä ja sähköautoja suositaan

Energiankäytön lisäksi rakennuksessa on panostettu muun muassa ympäristöystävällisten työmatkojen tukemiseen. Technopolis sijaitsee Jyväskylän keskustan läheisyydessä, joten sinne on helppo tulla polkupyörällä tai kävellen. Technopolikseen rakennetaan polkupyörävarastot ja suihkutilat työmatkapyöräilyä suosiville. Lisäksi tarjotaan mahdollisuus sähkökulkuneuvon lataamiseen.

Tuleva Innova kampus sisältää kaikkiaan kolme rakennuskokonaisuutta, jotka sijoittuvat Rantaväylän kupeeseen Tanssisali Lutakon molemmin puolin. Rakennustyöt aloitettiin helmikuussa 2011 ja Technopolis Innova 2:sen on määrä valmistua maaliskuussa 2012. Rakennustöitä toteutetaan ripeällä aikataululla.

- Rakentamisaikataulu on tarkoituksellisesti tiukka. Haluamme toteuttaa tämän mahdollisimman tehokkaasti ja tietysti säästää siinä pääomakustannuksia, Akselin perustelee.