ADSL-verkon purkaminen huolettaa perholaisia

Perholaiset ovat huolissaan nettiyhteyksiensä tulevaisuudesta. Kylillä liikkuu huhuja ADSL-yhteyksien heikentymisestä, ja esimerkiksi Sonera on jo purkanut vanhoja kuparikaapeleita muun muassa Perhon Mökälästä. Perholaisten kokemusten mukaan mokkulan varassa kylällä ei pärjää.

Perho
Kuvassa on Perhon ATK-vastaava Tarja Sillanpää kannettavan tietokoneen ääressä.
Perhon ATK-vastaavan Tarja Sillanpää yrittää ladata mokkulan kautta 1 MB:n nettikuvaa, heikolla menestyksellä.YLE / Aki Kopsala
Kuvassa on Perhon ATK-vastaava Tarja Sillanpää kannettavan tietokoneen ääressä.

Perhon kunnan ATK-vastaava Tarja Sillanpää yhtyy kuntalaisten murheisiin. Hänen mukaansa alueen yritykset, tai vaikkapa maatilat eivät tule toimeen pelkän mokkulan varassa, sillä nopeuden pitäisi olla vähintään 12 megabittiä, ja siihen ei Perhossa päästä.

- Soneran asiakkaat ovat olleet kuntaan yhteydessä. He ovat huolissaan siitä, kuinka näille nettiyhteyksille käy. ADSL-yhteyksiä, eli kuparikaapelia on kerätty viime vuonna pois ainakin Salamajärven Mökälästä ja Vimpelin puolelta Hallapurolta, tuosta Perhon rajalta. Me haluamme nyt selvyyden, miten ne aiotaan korvata.

Soneran aluejohtaja Kalervo Kananojan mukaan kaapelin varassa toimivan laajakaistaverkon kunto on huono.

- Olemme jo toista vuotta uudistaneet järjestelmää, kaapelin kunto tai pylväät olleet siinä kunnossa, ettei niitä ole voitu enää huoltaa. Valokuitukaapelin vetäminen kyläkeskuksista joka talouteen on puhtaasti liiketaloudellisesti ajateltuna todella kallista.

Sonera on luvannut jokaiselle käyttäjälle korvaavan tuotteen, joko mokkulan tai pöytäpuhelinta muistuttavan matkapuhelimen. Aluejohtaja Kalervo Kananojan mukaan asiakkaat eivät ole suuremmalti valitelleet.

- Sen aikana, mitä muutosta on viety eteenpäin, valituksia on tullut vain yksittäistapauksissa. Yleensä kuntalaisia kiinnostaa, millaisia palveluja on ylipäätään olemassa. Heitä kiinnostavat muun muassa tietoliikenneyhteyksien nopeudet ja erilaiset vaihtoehdot.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa