Uusi mikrosiru auttaa löytämään syövälle täsmälääkkeen

VTT:n kehittämällä sirulla kyetään tutkimaan geenitoimintoja ihmisen solunäytteissä huomattavasti entistä nopeammin ja halvemmalla. Sirun käyttöä geenitutkimuksessa käsitellään keskiviikkona Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassa.

solut
Terveitä eturauhassoluja mikrosirun pinnalla.
Terveitä eturauhassoluja mikrosirun pinnalla.Juha Rantala

Teknologian kehittäjä, FM Juha Rantala, on tutkinut solumikrosirujen käyttöä erityisesti rinta- ja eturauhassyöpätutkimuksissa. Uusi menetelmä auttaa tunnistamaan esimerkiksi eri syöpäsolutyypeille keskeisiä kasvua edistäviä geenejä.

Uudessa tutkimusmenetelmässä solunäyte kasvatetaan mikrosirun pinnalla. Menetelmän etuna on se, että tuloksia saadaan reilusti aiempaa pienemmällä näytteellä.

- Parin kolmen päivän kuluttua sirun pinnalle lisättyjen RNA molekyylien laukaisemana valikoitujen geenien toiminta estyy tutkittavissa soluissa. Tämän jälkeen soluista voidaan päätellä esimerkiksi tutkittaville syöpäsoluille elintärkeät geenit, ja näiden tuottamat geenituotteet. Tulevaisuudessa menetelmää voitaisiin käyttää myös etsittäessä syöpäpotilaalle paras mahdollinen, henkilökohtainen lääkitys, Juha Rantala selittää.

VTT:n kehittämä siru on ensimmäinen laatuaan maailmassa. Aiemmilla geenitutkimusmenetelmillä geenien toiminnan selvittäminen on paljon kalliimpaa ja hitaampaa.

Turkulainen Juha Rantala siirtyy ensi viikolla tutkijaksi yhdysvaltalaiseen Knight Cancer Instituuttiin Portlandiin.

Lähteet: YLE Turku / Vesa-Matti Ruuska