Parhaat vastat sidotaan Ellin päivän aikaan

Mikkeliläinen Elli Tenkanen on tehnyt vastoja yli neljäkymmentä vuotta. Parhaat vastat sidotaan juhannuksen jälkeen, kun koivunlehti on tarpeeksi suuri ja kestää kovempaakin vihtomista.

vastat (vihdat)
Elli Tenkanen myy juhannusvastoja Mikkelin Kirkkopuistossa.
Elli Tenkanen myy juhannusvastoja Mikkelin Kirkkopuistossa.YLE / Sari Selin

Aloitteleva vastantekijä saa useita ohjeita siitä, milloin syntyy paras vasta kesäisiin saunareissuihin. Yleisin ohje kuuluu, että koivut ovat parhaimmillaan juhannuksesta elokuun alkuun. Vanha kansa myös tiesi, että viimeistään Pärttyliltä vastametsästä on tultava pois, sillä sen jälkeen lehdet eivät kestä vihtomista.

Elli Tenkanen on saanut ensimmäiset vastanteko-oppinsa Brahenlinnan emäntäkoulussa Ristiinassa. Vanhojen mestareiden työtapoja katsellessa taitoa on karttunut lisää.

- Taivaallisen kuun vaikutukseen vastanteossa en usko, mutta kokemuksesta parhaat vastat syntyvät heinäkuussa Ellin päivän aikoihin. Lehti on tarpeeksi suuri, eikä kukaan ole moittinut, että varisee.

Parhaat vastat syntyvät monen sitojan mielestä rauduskoivusta, mutta kiiltävälehtistä rauduskoivua ei ihan joka metsästä löydä. Hyvän koivuisen tuoksun saa vastaansa juhannukseksi, kun laittaa hieskoivua rauduksen sekaan, neuvoo vastantekijä. Jokaisella vastantekijällä on oma käsialansa, ja Tenkanen on pienen vastan ystävä. Vastan pitää olla viuhkamainen ja litteä, ei pyöreä ja pullukka.

-Minun vastojani sanotaan pieniksi, ja olen nimittänyt niitä naisten vastoiksi. Leikilläni olen sanonut, että pankaa kaksi vastaa yhteen niin tulee miesten vasta. Minkä on oppinnut tekemään, sellainen siitä tuppaa tulemaan.

Koivuvasta, tammivasta vai katajakimppu?

Aina vastan ei tarvitse olla koivusta. Jos on koivulle allerginen, kylpeä voi vaikka tammivastalla, neuvoo Elli Tenkanen.

- Tammivasta kestääkin koivuvastaa pitempään. Ja onhan jotkut tehneet vastoja tervalepästä ja katajasta. Pääasia on, että oksa on tarpeeksi jämäkkä, riippakoivuista ja vanhoista koivuista ei hyvää vastaa saa tehtyä.

Tuoretta juhannusvastaa ei kannata hautoa kuumassa vedessä tai kiukaan päällä. Jos vasta on saunan jälkeen kuosissaan, sen voi huuhtaista viileällä vedellä, ja viedä ilmavaan paikkaan odottamaan seuraavaa kylpykertaa. Ilmavassa ja pimeässä paikassa Tenkanen kuivaa talven vastatkin.

- Kesällä sidotut vastat laitan naruun ja orren päälle kuivumaan. Auringonvaloa ne eivät siedä vaan kellastuvat. Kuivattua vastaa pitää ennen käyttöä muistaa hautoa puolisen tuntia kuumassa vedessä, silloin irtoaa tuoksu ja vastasta tulee tuoreempi.

Juhannusaattona koivuvasta on kylvyn jälkeen perinteisesti heitetty saunan katolle ja tyvestä sitten katsottu, mistä suunnasta sulhanen taloon tulee. Juhannustaikoja Elli Tenkanen ei tunnusta tekevänsä.

-Ei enää tällä iällä tarvitse, kun sulhanen on valmiiksi katsottuna vuosia sitten, myhäilee mikkeliläinen vastamestari.

Lähteet: YLE Etelä-Savo