1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Summalaisille maksetut korvaukset ovat ”porvarin kädenojennus”

Summan tehtaan lopettamisen yhteydessä irtisanotut paperiliittolaiset saavat kukin 17 000 euron korvaukset. Paperiliiton 18. osaston pääluottamusmiehen Raimo Joukaisen mieltä ”käsiraha” ei kuitenkaan paljoa lämmitä.

Paperiliiton 18. osaston pääluottamusmiehen Raimo Joukaisen mielestä erävoitto Stora Ensosta on laiha lohtu. Kuva: YLE / Olli Törönen

Paperintuotanto loppui Haminassa toimineen Stora Enson Summan tehtaalla alkuvuonna 2008. Päätös tehtaan sulkemisesta tehtiin, ennen kuin yt-neuvottelut työntekijöiden kanssa oli saatu päätöksen. Työtuomioistuin määräsikin eilen tiistaina Stora Enson maksamaan lopettamisen yhteydessä irtisanotuille paperiliittolaisille korvauksia 17 000 euroa per henkilö.

Raimo Joukainen hoitaa sekä paperiliiton 18. osaston pääluottamusmiehen, ammattiosaston sihteerin, että taloudenhoitajan hommia kotonaan.

- Ei ole oleellista, että tällainen kertasuoritus maksetaan. Oleellista olisi työpaikkojen säilyminen, Joukainen sanoo.

Joukainen kertoo, että ammattiosaston aktiivien piirissä korvaukset otettiin vastaan kiitollisina. Työttömyyskorvaukset ovat edelleen monen irtisanotun pääasiallinen tulonlähde. Joukainen muistuttaa, ettei korvaus kuitenkaan ratko ongelmia.

Summan eteen olisi voitu tehdä enemmän

Raimo Joukainen myöntää, että erävoitto paperiyhtiöstä lohduttaa häntä hiukan. Hän kuitenkin kuvaa korvausten maksamista porvarin kädenojennukseksi.

- En tiedä olenko katkera, mutta väittäisin, että Summan tehtaan eteen olisi voitu tehdä enemmänkin kuin tehtiin, Joukainen sanoo.

Kun Stora Enso päätti Kemijärven sellutehtaan ja Summan paperitehtaan sulkemisesta syksyllä 2007, monet ruotsalaiset konserniin kuuluvat tehtaat jatkoivat kuitenkin toimintaansa. Joukainen ei näe Suomen ja Ruotsin vastakkainasettelua tässä yhteydessä mielekkäänä.

- Totta kai siinä on valtioiden välisiä suhteitakin. Päätökset on tehty kuitenkin jossain Lontoossa ja Düsseldorfissa. En usko, että Ruotsi oli tässä päällepäsmärinä, Joukainen toteaa.

Raimo Joukainen on huolissaan paperityöntekijöiden asemasta jatkossakin.

- Uskoisin, että tämä valtionpolitiikka tänä päivänä ei edesauta työntekijöitä yhtään, hän toteaa.

Toimihenkilöt haluavat myös osansa

Summan tehtaalta irtisanotut toimihenkilöt haluavat myös osansa tehtaan lakkautuksesta tuomituista korvauksista. Toimihenkilöunionin puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan toimihenkilöille kuuluu sama summa kuin paperiliittolaisille eli 17 000 euroa per työntekijä. Toimihenkilöunioni aikoo neuvotella asiasta Stora Enson kanssa myöhemmin. Toimihenkilöunioni haastoi aiemmin Stora Enson oikeuteen yt-lain rikkomisesta Summassa, mutta hävisi jutun Kymenlaakson käräjäoikeudessa vuonna 2010.