Venäläisveneilijät tuovat haastetta järvipelastajille

Suomen Meripelastusseuran jäsenyhdistykset Lappeenrannassa ja Imatralla valmistautuvat jälleen juhannuspäivystykseen. Tehovalmiudessa vapaaehtoiset ovat torstai-illasta sunnuntai-iltaan. Saimaalla oman säväyksen toimintaan antavat varsin vaihtelevilla taidoilla varustetut venäläisveneilijät.

Saimaa
Pelastusaluksen päällikkö Seija Högförs.
YLE

Venäläisiä liikkuu järvillä yhä enemmän. Silminnäkijöiden mukaan monet päihittävät osaamisellaan esimerkiksi suomalaisen keskivertopurjehtijan mennen tullen. Sitten on niitä, joille vaikkapa merikortti on hebreaa.

Toki myös liian monille suomalaisille. Eikä navigointia pidä jättää kännykän tai tietokoneen merikortin varaan, muistuttaa pelastusaluksen päällikkö Seija Högfors Imatran Järvipelastajista. - Perinteisestä paperisesta merikortista ei lopu virta.

Hätätilaneessa venäläisten veneilijöiden ja suomalaisten pelastajien välillä voi olla myös apua viivyttävä kielimuuri.

- Kerran veneilijät soittivat Moskovaan tuttavalleen, mistä asia selvitettiin tulkille Suomeen ja sitä kautta se viestiliiikenne kulki meille.

Imatralla mm. veneitä ja vesijettejä vuokraava Saimaa Adventures Ky on törmännyt monenlaisiin vesille mieliviin, niin suomalaisiin kuin venäläisiin. Kuskikandidaatin osaaminen yritetään varmistaa.

- Busterit ovat toisinaan menneet kiville ja niitä vuokrataan vain niille asiakkaille, joilla on veneilykokemusta, kertoo yrittäjä Ville Harinen.

Saimaalla voi tömähtää nyt ennenkokemattomiin kareihin

Hyvin matalaksi painunut Saimaan pinta voi tuottaa yllätyksiä jokaiselle toisenlaiseen vesitilanteeseen tottuneelle.

- Kyllä siellä yllättäviä kiviä voi tulla vastaan. Aina joskus potkureita niihin takertuu, kertoo toinen pelastusaluksen päällikkö Imatran Järvipelastajista, Mika Seppänen.

Syväväylillä, kuten vilkkaalla väylällä kanavalta Vuoksen satamaan, veneilijät ovat kuitenkin Seppäsen mukaan osanneet ottaa hyvin huomioon isommat kauppa-alukset.

Imatran Järvipelastajat aloitti kautensa heti jäiden lähdettyä ja jatkaa syksyllä Saimaan jäätymiseen saakka. Lämpimästä keväästä ja alkukesästä huolimatta tehtäviä ei ole ollut normaalia enempää. Ne ovat olleet enimmäkseen teknisiä vikoja, kuten aina.

Juhannusohjeet ovat samat vuodesta vuoteen. - Tolkuissaan oleva kuski, toinenkin, joka tietää, minne ollaan menossa ja kaikilla pelastusliivit, tiivistää Seija Högfors.