Ai Weiwei on vapautettu

Kiinassa vangittuna pidetty aktivisti ja taiteilija Ai Weiwei on vapautettu takuita vastaan. Uutistoimisto Xinhuan mukaan poliisi päästi taiteilijan vapaaksi kroonisen sairauden vuoksi. Ai Weiwei tapasi kuukausia kestäneen katoamisen jälkeen toimittajia ateljeensa luona.

Ulkomaat
Ihmisoikeusaktivisti ja taiteilija Ai Weiwei.
Andy Wong / AP Graphics Bank

Uutistoimisto AP:n mukaan Ai kertoi toimittajille, että hän voi hyvin ja kiittää saamastaan tuesta. Hänen vapautuksensa ehtoihin kuitenkin kuului, ettei hän voi puhua tiedotusvälineille.

Vapautusta vastaan Ai Weiwein tuli tunnustaa kiertävänsä veroja. Kiinan mukaan taiteilijan yhtiö on kiertänyt "valtavan määrän" veroja ja tuhonnut jälkien peittelemiseksi tilikirjoja.

Xinhua uutisoi, että Ai on osoittanut "hyvää henkeä tunnustaessaan rikokset" ja vakuuttanut hoitavansa verovelat. Ain vapautuminen on odottamaton käänne Kiinassa, missä toisinajattelijoiden pidätyksiä on usein selitetty talousrikoksilla.

Useat ulkovallat ovat arvostelleet Kiinaa Ai Weiwein pidätyksestä ja katsoneet Ain olevan mielipidevanki.

Pimennossa huhtikuusta saakka

Tunnettu nykytaiteilija ja ihmisoikeusaktivisti pidätettiin huhtikuussa Pekingin lentokentällä. Muutamaa päivää aiemmin Ai oli kertonut aikovansa perustaa ateljeen Eurooppaan paetakseen kiinalaisviranomaisten jatkuvaa painostusta.

Kolme vuotta sitten viranomaiset sulkivat taiteilijan blogin, missä hän oli kritisoinut valtiota.

Taiteilija Ai Weiwein kädenjälki näkyy muun muassa Pekingin olympialaisten Linnunpesä-stadionin arkkitehtuurissa.

EU kiittelee Ain vapauttamista ulkoministeri Catherine Ashtonin suulla.

- Tieto Ai Weiwein vapauttamisesta on tervetullut, vaikka hänen pidättämisensä oli pahoiteltavaa, Ashtonin tiedotteessa muotoillaan.

Lähteet: AFP, AP, Reuters