1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vaalit 2011

Kiviniemi jatkaa uuden hallituksen arvostelemista

Väistyvä pääministeri Mari Kiviniemi arvostelee tänään nimitettävää uutta hallitusta kykenemättömäksi luomaan työpaikkoja. Kiviniemen mielestä Jyrki Kataisen hallituksen veroratkaisut eivät kannusta uusien työpaikkojen luomiseen tai yrittäjyyteen.

Vaalit 2011
Mari Kiviniemi.
Mari Kiviniemi.Yle

Kiviniemen hallituksen nimittämisestä on kulunut päivälleen vuosi. Keskiviikkoillalla pääministeristä tulee perussuomalaisten jälkeen sen pienemmän oppositiopuolueen, keskustan, puheenjohtaja

Kiviniemi arvostelee, ettei uusi hallitus auta työpaikkojen luomisessa.

- Kun syntyy uusia työpaikkoja, se pitää ihmisten oman talouden ja valtion talouden kunnossa. Tästä puuttuu kyllä erityiset uudet toimenpiteet työllisyyden parantamiseksi ja kasvun aikaansaamiseksi.

Hallitus laskee yritysveroa, mutta korottaa bensan ja dieselin veroja. Paljon sähköä käyttävien yritysten verorasitus alenee, mutta elinkeino- ja uusiutuvan energian tukia karsitaan.

- On sellaisia, jotka eivät kannusta yrittäjyyteen ja uusien työpaikkojen synnyttämiseen. Sieltä puuttuu innovaatiokannustin.

- Samoin noiden kannustinloukkujen purkamiseen me olisimme halunneet esimerkiksi tehdä mahdolliseksi sen, että työmarkkinatuella oleva voisi ansaita esimerkiksi vaikkapa 150 euroa kuukaudessa ilman, että se vaikuttaa tukiin. Tämäntyyppiset konkreettiset keinot hallitusohjelmasta puuttuvat.

Elämä muuttuu normaaliksi

Laman jäljiltä Suomen talous on toistaiseksi kasvussa ja työttömyys laskussa. Väistyvä pääministeri kuitenkin jää sivuun talouspolitiikan linjaamisesta.

- Kyllähän elämä muuttuu normaaliksi. Pääministerin elämää ei voi ihan normaaliksi kutsua, Kiviniemi toteaa.

- Henkilökohtaisen elämän kannalta elämästä tulee kyllä onnellisempaa. Toki on niin, että mielelläni olisin jatkanut pääministerinä vastuullista työtä Suomen eteen, mutta isänmaata voi palvella myös oppositiossa.

Lue seuraavaksi