1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vaalit 2011

Kataisen hallitus sai vallan

Tasavallan presidentti Tarja Halonen nimitti tänään keskiviikkona uuden hallituksen. Sitä ennen hän myönsi eron Mari Kiviniemen (kesk.) hallitukselle.

Vaalit 2011
Uusi hallitus 2011.
Uusi hallitus 2011.Kari Kuukka / Yle

Uusi hallitus vannoi valansa nimittämisen jälkeen. Tämän jälkeen vanha hallitus kävi vielä jäähyväiskäynnillä presidentinlinnassa, minkä jälkeen puolestaan uusi hallitus kävi tervehdyskäynnillä presidentin luona.

Uusi hallitus antaa tiedonannon ohjelmastaan eduskunnalle torstaina kello 13.

Tervehdyspuheessaan presidentti Tarja Haloselle pääministeri toivoi tiiviin yhteistyön rakentumista hallituksen ja presidentin välille.

- Avoimuuden ja luottamuksellisuuden varaan hallitus haluaa rakentaa tiiviin yhteistyönsä Tasavallan Presidentin kanssa. Presidentin ja hallituksen yhteistoiminnasta säätävän perustuslain kirjaintakin enemmän meitä ohjaa yhteinen tavoite johtaa menestyksellisesti Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Tuore hallitusohjelma antaa tähän vahvan perustan, uusi pääministeri lausui presidentille.

Presidentti Halonen vastasi uudelle hallitukselle, että hänen on helppo yhtyä hallitusohjelmaan kirjattuihin ulko- ja turvallisuuspoliittisiin tavoitteisiin.

Presidentti kuitenkin muistutti, että vaaleissa esille noussut kritiikki Euroopan unionia kohtaan pitää ottaa vakavasti.

- On tärkeää, että viesti otetaan vakavasti. Avoimuus ja kansalaisyhteiskunnan osallistuminen ovat tärkeitä keinoja luottamuksen rakentamiseksi EU-politiikassa, presidentti lausui.

Suomen 72. hallitus

Jyrki Kataisen (kok.) vetämässä kuuden puolueen hallituksessa ovat kokoomuksen lisäksi SDP, vasemmistoliitto, RKP, vihreät ja kristillisdemokraatit.

Uudessa hallituksessa on 19 ministeriä, heistä monet ovat ensikertalaisia. Väistyvässä hallituksessa ministereitä oli 20. Uudesta hallituksesta puuttuvat asuntoministerin ja viestintäministerin salkut, koska asunto- ja viestintäasiat yhdistettiin yhdelle ministerille.

Kataisen hallitus on Suomen 72. hallitus, ja se on ensimmäinen kokoomuksen johtama hallitus 20 vuoteen; edellinen kokoomuslainen pääministeri oli Harri Holkeri vuosina 1987-1991.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi