Tanska aikoo karkottaa kaikki rikoksiin syyllistyvät ulkomaalaiset

Tanskassa valmistellaan lakimuutosta, jonka perusteella kaikki vankeusrangaistuksen saavat ulkomaalaiset voitaisiin karkottaa maasta. Lain uskotaan menevän läpi, vaikka poliitikot tietävät sen todennäköisesti rikkovan kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia.

Ulkomaat

Lakia ehdottaa Venstre-puoluetta edustava integraatioministeri Sören Pind. Tanskan parlamentti, kansankäräjät, keskusteli aiheesta tiistaina ja lopullinen päätös tehdään perjantaina, kertoo tanskalainen nettilehti Information.

Kansankäräjät hyväksyy lakimuutoksen suurella todennäköisyydellä, sillä sen takana ovat myös Tanskan sosiaalidemokraatit ja Sosialistinen kansanpuolue.

Uuden lain mukaan vakaviin rikoksiin syyllistyneet ulkomaalaiset karkotettaisiin vankeusrangaistuksen pituudesta riippumatta. Poikkeus tehtäisiin vain niissä tapauksissa, joissa karkotus "varmuudella" rikkoisi kansainvälisiä sopimuksia.

Tanska joutuu melko varmasti vastaamaan karkotuspäätöksistä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, mutta poliitikot ovat valmiita tähän, lehti kertoo.

Lehden haastattelema Kööpenhaminan yliopiston lakitieteen professori Eva Smith toteaa, että tähän saakka Tanskan tuomioistuimet ovat olleet hyvin varovaisia toimeenpanemaan karkotuspäätöksiä. Karkotusten lisääminen voi olla lain mukaan puolustettavissa.

Smith pitää kuitenkin hyvin huolestuttavana, mikäli lakiin kirjataan säädös automaattisesta karkotuksesta.

Lähteet: YLE Uutiset