Kymmeniä kidutettuja turvapaikanhakijoita käännytetään Suomesta

Kidutettuja maahanmuuttajia hoitavat lääkärit syyttävät maahanmuuttoviranomaisia piittaamattomuudesta kidutuksen uhreja kohtaan. Jopa kymmeniä kidutettuja turvapaikanhakijoita käännytetään vuosittain takaisin kotimaahansa vastoin YK:n kidutuksen vastaista sopimusta.

Kotimaa
Helsingin Diakonissalaitoksen Kidutettujen kuntoutuskeskuksen ylilääkääri Pekka Tuomola
Helsingin Diakonissalaitoksen Kidutettujen kuntoutuskeskuksen ylilääkääri Pekka TuomolaYle

Suomessa on tuhansia kidutettuja pakolaisia tai turvapaikanhakijoita. Muutaman vuoden takaisen arvion mukaan heitä oli vähintään 2 000 - 5 000.

Lähes 60 prosentilla Suomessa olevista turvapaikanhakijoista on jonkinlainen kidutustrauma. Yleensä kidutuksesta puhuttaessa ajatellaan fyysistä kidutusta tai seksuaalista kidutusta, mutta psyykkinen kidutus voi jättää jopa vakavammat traumat.

- Nyt on tehty tutkimuksia, joiden mukaan psyykkinen kidutus aiheuttaa paljon enemmän ja pysyvämpiä jälkiä eli esimerkiksi valeteloitukset tai se, että joutuu katsomaan lapsensa tappamista tai vaimonsa raiskaamista. Nämä tapaukset usein sivuutetaan, Helsingin Diakonissalaitoksen Kidutettujen kuntoutuskeskuksen ylilääkääri Pekka Tuomola kertoo.

Viranomaiset piittaamattomia

Kidutettujen kuntoutuskeskuksessa hoidetaan noin 200 kidutuksen uhria vuosittain. Ylilääkäri Pekka Tuomola syyttää maahanmuuttoviranomaisia piittaamattomuudesta kidutettuja turvapaikanhakijoita kohtaan.

- Meillä tehdään hyvin perusteellinen kartoitus, onko ihmistä kidutettu ja siitä kirjoitetaan lausunto. YK:n päätöslauselman mukaan kidutettua henkilöä ei saisi palauttaa takaisin maahan, missä häntä on kidutettu. Ongelma on se, etteivät maahanmuuttoviranomaiset aina ota huomioon tai usko meidän lausuntojamme, vaan tekevät negatiivisen päätöksen pakolaisstatuksesta, Tuomola harmittelee.

Tuomola arvelee, että vuosittain Suomesta palautetaan takaisin kotimaahansa kymmeniä kidutettuja turvapaikanhakijoita. Joskus palautuspäätöksen saanut henkilö on päässyt aloittamaan Suomessa traumojen hoidon.

- Tämähän on todella hirveä kokemus terapeutille, kun tietää että ihminen palautetaan samoihin olosuhteisiin, jossa häntä on kidutettu. Sehän on käytännössä kuolemantuomio.

Lähteet: YLE Uutiset