Suomalaiset luottavat euroon muita enemmän

Suomalaiset luottavat yhteisvaluutta euroon enemmän kuin muut eurooppalaiset. Suomalaisten luottamus euroa kohtaan on lähes kaksinkertainen verrattuna suuriin euromaihin Saksaan ja Ranskaan.

Kotimaa
Euron kolikoita.
Yle

Eurohäiriköksi leimattu Suomi osoittautuu Valittujen Palojen euro-tutkimuksessa lähinnä pyhäkoulun priimukseksi.

- Kyynikko voisi vastata, että olemme hyvin sinisilmäisiä tässä asiassa, toteaa päätoimittaja Ilkka Vartiainen Valitut Palat -lehdestä.

Vartiainen pitää paradoksaalisena, että Suomi leimattiin eduskuntavaalikeskustelun aikana eurohäiriköksi, vaikka suomalaisten luottamus euroon on Euroopan vankinta.

Suomalaisista euroon luottaa 70 prosenttia, kun taas suurissa euromaissa Saksassa ja Ranskassa luottamus on vain 40 prosentin luokkaa. Alimmillaan luottamus euroon on Tshekissä, jossa ainoastaan 25 prosenttia väestöstä luottaa yhteisvaluuttaan.

Belgiassa ja Romaniassa luottamus on lähes Suomen tasoa.

Vanhan kansallisen valuutan perään haikailu on niin ikään suurinta isoissa euromaissa.

- Suomessa noin joka kolmas ihminen haikailee paluuta mummonmarkkaan, mutta esimerkiksi Ranskassa useampi kuin joka toinen kansalainen toivoo paluuta frangiin. Myös Saksassa lähes joka toinen vastaaja oli sitä mieltä, että vanha D-markka olisi euroa parempi vaihtoehto.

Yli 30 000 eurooppalaisen mielipiteisiin perustuva tutkimus tehtiin vuodenvaihteessa, joten on mahdollista, että mielipiteet ovat sen jälkeen edelleen kärjistyneet.

Lähteet: YLE Uutiset