1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Työvoimapulainen Saksa etsii korkeakoulutettuja EU:n ulkopuolelta

Saksa toivoo houkuttelevansa maahan enemmän ulkomaista työvoimaa höllentämällä työlupasäädöksiä. Saksan hallituksen keskiviikkoisen päätöksen mukaan EU:n ulkopuolisten lääkäreiden sekä mekaniikka- ja sähköinsinöörien maahantuloa helpotetaan lakimuutoksella.

Nykyisen lainsäädännön mukaan saksalaisyritykset saavat palkata ulkomaisen työntekijän vain, jos lupaavat maksaa tälle yli 66 000 euron vuositulot tai pystyvät todistamaan, että paikkaan ei ole saatavilla ammattitaitoista työntekijää Saksasta tai EU-maista.

Asiantuntijoiden mukaan Saksa ei kouluta tarpeeksi työvoimaa, ja saattaa kohdata 6,5 miljoonan koulutetun työntekijän työvoimapulan vuoteen 2025 mennessä. Toukokuussa saksalaisyritykset etsivät kaikkiaan 73 000 insinööriä.

Saksan liittokanslerin Angela Merkelin mukaan kyseessä on ensimmäinen askel korkeakoulutetun työperäisen maahanmuuton avaamisessa. Hallituksen päätös vaatii vielä parlamentin hyväksynnän. Päätöstä on kuitenkin arvosteltu - sen vuoksi, ettei se soraäänien mukaan mene vieläkään tarpeeksi pitkälle ovien avaamisessa.

Esimerkiksi tietotekniikka-alan yrittäjät katsovat, että päätös on liian rajoitettu. Alan mukaan Saksassa on tällä hetkellä esimerkiksi 35 000 ohjelmoijan tarve.