1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. juhannus

Juhannusjuusto ei ole hätähousun herkku

Perinteisen pohjoispohjanmaalaisen kesäherkun, juhannusjuuston valmistaminen vaatii aikaa ja viitseliäisyyttä. Pitkä valmistusaika kuitenkin tuottaa herkun, joka on juhannuksen jälkiruokapöydän keskipiste.

Juhannusjuustoa tarjolla Kuva: YLE

Oulun eläkeliittolaiset ovat keittäneet juhannusjuustoa perinteisesti juhannusviikon alkajaisiksi. Tänäkin vuonna kaksi kolmenkymmenen litran kattilaa täyttyi tuoreesta tinkimaidosta.

Juhannusjuuston keittäminen vie aikaa muutamia tunteja, mutta juustonystävien keskikesän juhla ei tunnu samalta, jos pöydästä ei pohjois-pohjanmaalaista perinneruokaa löydy.

Juhannusjuuston keittäminen on varsin suoraviivaista touhua. Maitoa keittäessä pitää vain olla tarkkana juustomassan kuohumisen suhteen.

Kaikki talteen

Juuston valmistamisessa irtoava hera kannattaa hyödyntää esimerkiksi pannukakun tai vaikkapa raparperipiirakan valmistukseen, Elvi Kärkkäinen vinkkaa.

Juhannusjuuston tekeminen on myös niin aikaa vievää puuhaa, että sitä kannattaa tehdä kertaheitolla reilumpi määrä. Jos kaikki ei kulu juhannuksen aikana, voi juuston myös pakastaa.

Juhannusjuusto nautitaan yleensä sellaisenaan reilussa liemessä. Pitkään keitetty juusto on myös varsin makeaa, joten sokeriakaan ei tarvitse päälle ripsauttaa.

Perinneherkun makua voisi luonnehtia hieman leipäjuustomaiseksi. Juhannusjuusto on vain leipäjuustoa makeampaa.