Syöpää esiintyy vain harvoin alle 40-vuotiailla

Syöpä iskee erityisesti vanhoihin ihmisiin Suomessa. Sen estäminen ja ehkäiseminen on kuitenkin mahdollista, ilmenee Syöpä Suomessa 2011 -raportista. Neljänkymmenen ikävuoden jälkeen todennäköisyys sairastua kasvaa hyvin nopeasti.

terveys
Lääkäri tutkii mammografia-kuvia.
Lääkäri tutkii mammografia-kuvia.Mika Kanerva

Kohdunkaulan syöpää esiintyy eniten yli 70-vuotiailla ja keuhkosyöpää noin 80-vuotiaiden ryhmässä. Nuorilla puolestaan kivessyöpä ja leukemia ovat yleisimpiä syöpiä, kertoo raportti.

Keskimäärin 65 prosenttia naisista ja 62 prosenttia miehistä on elossa viiden vuoden kuluttua syövän toteamisesta. Suurin osa syövän sairastaneista elää normaalia elämää syövän toteamisen ja hoidon jälkeen, sillä kehittyneet hoidot auttavat syöpäpotilaita selviytymään.

Hyväennusteisia syöpiä ovat kivessyöpä sekä kilpirauhasen ja eturauhasen syöpä, Hodgkinin lymfooma ja ihosyövät, ei-melanooma sekä rintasyöpä.

Huonon ennusteen syöpiä ovat maksan, haiman, ruokatorven, sappirakon ja keuhkojen syövät.

- Syöpiä ehkäistään lakien ja rajoitusten avulla, vaikuttamalla käyttäytymiseen ja elintapoihin, seulonnalla, rokotuksilla ja lääkkeellä. Taudin perushoitona on useimmiten leikkaus, sanoo pääsihteeri Matti Rautalahti, yksi Syöpä Suomessa 2011 -raportin kirjoittajista.

Syöpä Suomessa ilmestyy 13. painoksena. Sen pohjana on syöpätutkimuksen myötä kertynyt aineisto ja Suomen Syöpärekisterin aineisto, jota on kerätty vuodesta 1953.

Lähteet: YLE Uutiset