1. yle.fi
  2. Uutiset

Oikea hevoskuiskaaja Buck

Vuonna 1998 elokuvassa Hevoskuiskaaja ( The Horse Whisperer) Robert Redford näytteli miestä, jolla oli ainutlaatuinen kyky käsitellä traumatisoituneita hevosia. Harva tietää, että hevoskuiskaajalla on aito esikuva, Buck Brannaman. Ensi-iltansa USAssa juuri saanut elokuva Buck kertoo aidon hevoskuiskaajan tarinan.

kulttuuri
Mies hevosen selässä.
Buck Brannaman elokuvassa Buck.IFC Films

Buck Brannaman, 49, on cowboy, joka pakeni väkivaltaista lapsuuttaan hevosten pariin. Hänestä tuli epätavallisen kyvykäs hevosten kouluttaja. Elokuva Buck näyttää, että työ hevosten parissa on samalla myös ihmisten auttamista.

Vuoden 2011 Sundance Film Festivaalissa Buck oli yleisön suosikki. Elokuva esitettiin viime viikonloppuna muutamassa valitussa teatterissa, mutta perjantaina Buck leviää laajemmin Yhdysvalloissa.

Hevonen on hoitajansa peili

Brannaman sanoo hevosen peilaavan paljossa hoitajaansa.

- Se, miten hevonen reagoi hoitajaansa, kertoo paljon näiden kahden suhteesta. Se kertoo myös melkoisesti ihmisen suhteista lajitovereihinsa, sanoo Brannaman. Jos hevonen hyväksyy sinut elämäänsä, lienet mukiinmenevä ihminen muutenkin.

Auttaessaan ihmisiä tulemaan toimeen hevostensa kanssa, Buck Brannaman päätyy yleensä auttamaan ihmistä.

- Kun jokin menee pieleen hevosen kanssa, johtuu se monesti ihmisen kantamasta monenlaisesta henkisestä taakasta. Hevonen on äärimmäisen herkkä. Se ei tule toimeen liian kuormitetun hoitajan kanssa. Ihmisen on hoidettava itsensä ja mielensä ensin, sanoo Brannaman.

Lapsuus voidaan viedä, ihmisyyttä ei

Buck Brannaman on itse selvinnyt väkivaltaisesta lapsuudesta. Hän sanoo, että vaikka häneltä vietiinkin lapsuus, hänen haluaan ja kykyään tehdä valintoja ei voitu viedä.

- Loppujen lopuksi jokaisen ihmisen on jossain vaiheessa elämässään päätettävä, mihin suuntaan antaa elämänsä mennä.

Lähteet: YLE Uutiset, Reuters/Satu-Lotta Peltola

Lue seuraavaksi