1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Patrian lahjussyytteet kaatuivat käräjäoikeudessa

Valtion aseyhtiö Patriaan kohdistuneet lahjussyytteet ovat kaatuneet Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Käräjäoikeuden mukaan Patrian kanssa tykkikaupoista neuvotelleet egyptiläiset henkilöt eivät olleet virkamiehiä, vaan yhteistyöyrityksen työntekijöitä.

Kotimaan uutiset
Patrian valmistamaa kenttäkanuunaa 155 K 98 testataan Suomessa.
Patria

Käräjäoikeus katsoo, että Patrian kanssa tykkikaupoista neuvotellut egyptiläinen AZE on ollut suomalaiseen Patriaan verrattava osakeyhtiö. Osakeyhtiön palveluksessa olevat henkilöt eivät ole virkamiehiä. Näin ollen suomalaiset eivät ole syyllistyneet virkamiesten lahjontaan.

Valtionsyyttäjä Ari-Pekka Koivisto kertoo YLE Uutisille, että Egyptin viranomaiset olivat hyvin yhteistyöhaluttomia epäillyn rikoksen selvittelyssä.

- Nyt tuomioistuin katsoi, että syyttäjä ei ole pystynyt riittävällä, luotettavalla ja täydellä näytöllä osoittamaan, että rahaa olisi mennyt egyptiläisille virkamiehille. Sen sijaan käräjäoikeus katsoi, että rahaa on mennyt egyptiläisille henkilöille. Ja tämä oli koko ajan vaikea rasti syyttäjällekin.

- Egypti ei missään vaiheessa auttanut suomalaista esitutkintaa ja syyttäjää, joten tämä virkamiesominaisuus oli se hankalin asia näyttää käräjillä.

Valtionsyyttäjä Koivisto näkee tuomiossa paljon hyvääkin.

- Tuomioistuin katsoi näytetyksi, että tässä liiketoiminnassa on maksettu erinäisiä eriä egyptiläisille tahoille. Nyt on tietysti mietittävä, pystyykö syyttäjä vielä hankkimaan jotakin uutta näyttöä näiden henkilöiden virkamiehisyydestä.

Käräjäoikeus hylkäsi myös Patriaan kohdistuneen yhteisösakkovaatimuksen.

Ehdollisia vankeustuomioita kirjanpitorikoksista

Neljälle Patrian entiselle johtohenkilölle langetettiin kuitenkin muutaman kuukauden ehdollisia vankeustuomioita kirjanpitorikoksista.

Käräjäoikeus toteaa, että näyttö liiketoimintaan kuulumattomien maksujen maksamisesta on vahva.

- Johtopäätös siis on, että Patrian kirjanpitoon on liitetty vääriä tai harhaanjohtavia tietoja, Pirkanmaan käräjäoikeus kirjoittaa tuomiossaan.

Patria: Käräjäoikeuden linjaus oli merkittävä

Patria on ottanut käräjäoikeuden tuomion vastaan huojentuneena.

- Lahjusrikossyyte ja siihen liittynyt yhteisösakkovaatimus ovat kaatuneet, Patrian lakiasiainjohtaja Olli Happonen muistuttaa.

- Mahdollisista kirjanpitorikoksista Patria ei ole yhtiönä vastuussa.

Happonen ei ryhdy arvioimaan, kuinka tämä Patria-tutkinnan Egyptin-haaran tuomio vaikuttaa muihin poliisitutkinnasssa oleviin epäselvyyksin. Patria-vyyhdin Slovenian-haaran esitutkinta lähtenee loppulausunnolle alkusyksystä. Tuorein Kroatian haara on poliisilla vasta alkuselvittelyssä.

Lähteet: YLE Uutiset / Ari Mölsä

Lue seuraavaksi