Jäähyväiset Harry Potterille

Viimeisen Harry Potter -elokuvan lippujen ennakkomyynti alkoi. Turussa elokuvateatterin edustalle oli kokoontunut paljon vanhoja potteristeja.

Harry Potter
Riitta, Johanna ja Sanna olivat laittautuneet lipunostoon
Iiro Andersson/YLE

Ensimmäinen kirja Harry Potter ja viisasten kivi julkaistiin suomeksi vuonna 1998. Jaana Kapari-Jatan suomennos toi kieleen uusia sanoja: tylypahka, jästi, huispaus... Suomessa alkoi kehittyä fanisukupolvi, osa maailmanlaajuista Potter-klaania.

Kolmetoista vuotta on pitkä aika nuorisosuosikille, mutta Potter tuntuu pitäneen pintansa. Monille lippuja jonottaneellekin Tylypahkan sälli oli tuttu jo alakouluajoilta.

Pitkän linjan harrastajat Niina, Kata ja Ilkka olivat jonon kärkipaikoilla, he olivat seisoneet odottamassa useamman tunnin.

- On ollut jo kaksi tuntia vähän vilponen olo, kunpa toi aurinko paistaisi tälle puolelle katua, Kata sanoi tyytyväisen näköisenä.

Pitkät jäähyväiset

Koko porukka on ollut juonessa mukana alusta alkaen. Viimeistä elokuvaa odotetaan innostuksella, tämä on mainittava tapaus. Kata tosin epäilee, että joku saattaa vielä yrittää "Harry Potter eläkeellä" -tyyppisellä tuotoksella.

Niina arvaa, että Harry Potter ja kuoleman varjelukset 2 -elokuvaa katsotaan jäähyväistunnelmissa.

- Ei ehkä tule jäähyväisparty, mutta parku voi tulla heti alusta lähtien. Se aina ollut sitä värinää alkumusiikista lopputeksteihin mun kohdalla, Niina sanoo.

The Quibbler ja kumppanit

Riitta, Sanna ja Johanna olivat onnistuneet leiriytymään oviaukon tuntumaan. He olivat pukeutuneet aiheen mukaan, Johannalla oli rekvisiittana itse tekemänsä The Quibbler -lehti.

Riitta oli koonnut asuaan edellisen illan. Taikasauva, mustat hiukset, musta asu, pitkät kynnet.

- Peruukin kanssa oli vähän vaikeaa, kun piti piilottaa omat pitkät hiukset sen alle. Pitkien kynsien kanssa oli myös tekemistä, onneksi kaverit vetivät korsetin kireälle.

Harryn ja Hermionen kanssa aikuiseksi

Riitta on tutustunut Harry Potter -kirjoihin jo ala-asteikäisenä. Hän muistaa, että hahmoihin oli helppo samastua, fantasian käänteet vaikuttivat tavallaan mahdollisilta oikean elämän kannalta.

Riitan ja kavereiden mukaan Harry Potterin tarina tulee luontevaan loppuun. Kirjailija J.K. Rowling kirjoitti sarjan valmiiksi ja lopetti sen hyvin.

- Joitakin omia lempihahmoja tuossa pääsee päiviltä, mutta voi olla, että omissa fantasiateksteissämme kuvittelemme vielä, että kyllä ne vielä ovat hengissä, Riitta nauraa.

Lähteet: YLE Turku / Iiro Andersson