Pokeri - arpajaiset vai ravintolaviihdettä?

Ravintolan pokeriturnaus onkin itse asiassa arpajaiset. Korkeimman hallinto-oikeuden päätös pistää pokeriturnausten voitot 30 prosentin arpajaisverolle, vaikka peliin ei ole osallistumismaksua eikä ravintolassa pelata rahasta. Ravintolapokerin palkinnotkin ovat lähinnä muutaman euron arvoista tavaraa.

Kotimaa
YLE News graphics

Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen perusteena on, että pelit ovat julkisia ja niissä menestyminen riippuu ainakin osittain sattumasta.

Verotulkintaa hakeneessa tamperelaisyrityksessä ihmetellään päätöstä ja mietitään sen seurauksia.

Yritys lähti hakemaan päätöstä, sillä ohjeet ja käytännöt tuntuivat sekavilta ja neuvot tuntuivat vaihtelevan sen mukaan, mistä niitä tuli kysyneeksi.

Jokaviikkoinen turnaus

Tamperelaisessa ravintolassa on käynnissä viikottainen pokeriturnaus, tässä ravintolassa pelataan tiistaisin.

Kortit liukuvat pöydällä ja pelimerkit rapisevat, mutta rahaa pöydässä ei ole.

Pelaamaan pääsee ilmaiseksi, ja palkintona on enintään korttipakkoja tai lippalakkeja.

- Peli on siis täysin vastikkeetonta. Ravintolat eivät peri pokerinpelaajilta edes narikkamaksua, vaikka muina aikoina perisivätkin. Eli pelaamaan pääsee täysin ilmaiseksi.

- Yksittäisen pelin palkinto on pieni tavarapalkinto, jonka arvo on muutamasta eurosta ylöspäin, kertoo Herman Suovaara pokeriturnauksia pyörittävästä Valttikortti-yrityksestä.

Viikkoturnauksissa menestyneet pääsevät jatkoon ja silloin palkinnot kasvavat.

- Meidän peleissä ravintolan kuukauden paras, tai nyt kaksi parasta, saa paikan isompaan finaaliin.

- Puolivuosittain järjestettävässä finaalissa on yleensä satakunta pelaajaa, ja tällä hetkellä meillä on pääpalkintona Las Vegasin matka. Ja lisäksi säälisijoille muutamia Tallinnan reissuja, Suovaara kertoo.

Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen jälkeen palkinnoille rapsahtaa 30 prosentin arpajaisvero, ja sen maksaa pelin järjestäjä eli pokeria pyörittävä yritys.

Peli ei tähän verotulkintaan lopu, mutta Herman Suovaara ei vielä kerro Valttikortin tulevista suunnitelmista.

- Se on vielä mietintävaiheessa. Kyllähän se päätös jotakin vaikuttaa, äärimmillään tietenkin 30 prosenttia lisää palkintokuluihin.

Kaljaa ja kapakkahupia?

Pokeriyritys saa tuottonsa ravintoloilta, sillä heidän asiakkailleen pokeriturnaus on hupia siinä kuin karaokeillat tai jokaviikkoinen tietovisakin.

Herman Suovaara ei kerro tarkasti, mitä ravintola Valttikortille yhdestä pokeri-illasta maksaa, mutta suuruusluokka on hänen mukaansa "vähän toista sataa".

- No nyt voi tietenkin kysyä tämän veropäätöksen jälkeen, mitä järkeä tässä on.

- Pokeri on vaan hauska peli ja hauska harrastus, ja tätä toimintaa on sen verran monta vuotta ollut, että joku muukin on sitä mieltä että se on ihan hauskaa.

Ravintola saa omansa takaisin myynnissä, sillä juomia kuluu kun asiakkaat viihtyvät. Moni käy pelaamassa lähes joka viikko, ja moni käy pokeriturnausten välilläkin.

Kavereita pelipöydästä

Tamperelainen Erkka - jostakin syystä pokeripöydässä istujat eivät halua kertoa sukunimiään - kertoo aiemmin pelanneensa useammin.

Erkka sanoo, että hänen mielestään ravintolapokeriturnauksia järjestetään nyt vähemmän kuin vaikkapa kolmisen vuotta sitten.

- Tämä on enemmänkin kivojen kavereitten näkemistä. Ja tämmöistä ilmaista pelivietin toteuttamista.

Niin ikään tamperelainen Markus puolestaan sanoo, että pelikaverit tulevat pöydässä tutuksi. Se on yksi syy tulla turnauksiin.

Ja puhuessaan Markus kahmaisee pelipöydän puhtaaksi muovisista pelimerkeistä.

- No, kyllähän niitä merkkejä tässä pikku hiljaa aina välillä tulee. Joskus tulee enemmän, ja joskus sitten taas menee enemmän, hän toteaa ja jatkaa taas seuraavalle pelikierrokselle.

Pöydässä on kahdeksan pelaajaa, ja kun joku lähtee, tilalle löytyy yleensä hetimiten uusi pelaaja.

Lähteet: YLE Tampere