Torven töräyttely tekee hyvää

Didgeridoo on tiettävästi yksi maailman vanhimmista puhallinsoittimista, mutta yhä edelleen sen rauhoittava sointi kiehtoo ihmisiä. Didgeridoosta lähtevän matalan murinan sanotaankin olevan Äiti Maan ääni.

kulttuuri
Juha Sillmanin didgeridoot on koristeltu kauniisti.YLE Keski-Suomi

Juha Sillman rakastui didgeridoohon kertalaakista. Se tapahtui aika tarkalleen vuosi sitten Jyväskylän kävelykadulla, jossa hän sattumalta kohtasi didgeridoota soittavan miehen. Pian olikin treffit sovittu seuraavalle päivälle, ja niin Juha osti ensimmäisen didinsä.

-Juhannuksena on vuosipäivä. Silloin hurahdin. Se saundi oli vaan niin mahtava, että jotenkin siihen rakastui laakista. Ei siinä ollut mitään tehtävissä, Sillman analysoi ensikohtaamistaan.

Oppia Australian aboriginaaleilta

Rakkaus on sittemmin vienyt Sillmania aina Australiaan saakka. Didgeridoohan on alun alkaen Australian alkuperäisväestön käyttämä seremoniasoitin, joten siellä jos missä osataan antaa oppia niin didgeridoon soittamiseen kuin valmistamiseenkin

-Kävin itse tekemässä didgeridoon aboriginaalien kanssa, Sillman kertoo.

Australiassa hän hioi myös soittotekniikkaansa ja jakaa nyt tietojaan ja taitojaan Suomessa. Didgeridoon soittamista ei tosin Sillmanin mukaan varsinaisesti voi opettaa.

-Enemmänkin opastan, opettelu täytyy sitten tehdä itse. Alkuunpääsemisen alkeet pystyy kyllä antamaan, Sillman sanoo.

Hengittäminenkin on taitolaji

Taitava puhaltelija taikoo ilmoille komeaa, tauotonta murinaa, mutta ihan yksinkertaista ei didgeridoon töräyttely aloittelijalle ole. Jo pelkästään oikeanlaisen hengitystekniikan opettelu vaatii kosolti harjoitusta.

Sillman itse oppi kiertohengitystekniikan viikossa, mutta hän treenasikin monta tuntia päivässä.

-Ajatus siinä on, että opetellaan kiertohengitystekniikka ja sen avulla soiton ohessa napsitaan ilmaa sisään nenän kautta. Kiertohengityksen avulla didgeridoon saa sitten soimaan katkeamatta vaikka puoli tuntia putkeen, Sillman selittää.

Didi on terveysvaikutteinen soitin

Didgeridoo on tiettävästi yksi maailman vanhimmista puhallinsoittimista, ja siitä lähtevän matalan mörinän sanotaan olevan Äiti Maan ääni.

Didgeridoon väitetään myös edistävän terveyttä: kiertohengitystekniikka vahvistaa ylähengitysteitä, matalilla taajuuksilla aaltoileva värähtely rauhoittaa mieltä ja luovuuttaankin pääsee käyttämään varsinkin siinä vaiheessa, kun soittotekniikka on paremmin hallussa.

Myös Sillman on huomannut didgeridoon hyvää tekevän vaikutuksen.

-Jos oikein risoo ja tuonne sitten mörisee kunnolla, niin kyllähän siinä lähtee ketutukset pois. Hengenahdistusta en ole kokenut sen jälkeen missään, en kuumassa enkä kylmässä. On helppo olla ja hengittää, Sillman kertoo.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Marika Paaso