1. yle.fi
  2. Uutiset

Unohdetusta ja päähänpotkitusta merkkimiehestä tehdään elokuva

Suomen kielen tienraivaajasta ja monipuolisesta kirjoittajasta Jaakko Juteinista (1781-1855) tehdään parhaillaan elokuvaa Kanta-Hämeessä. Hattulassa syntynyt ja Viipurissa kuollut Juteini oli tuottelias kirjoittaja, jonka julkaisemat kirjoitukset eivät miellyttäneet kaikkia aikalaisia. Radikaali suomen kielen airut päätyi lopulta sensuroimaan muiden kirjoittajien tekstejä. Arvostusta työlleen Juteini sai vasta kuolemansa jälkeen.

Jaakko Juteini
poika istuu nurmikolla
Samu Hanskan kesään kuuluu tänä vuonna myös rooli Juteinista kertovassa elokuvassa.YLE / Ville Välimäki
ohjaaja Esa Sironen ja tuottaja Raimo Salo

Pellavapäinen hattulalaispoika Samu Hanska tassuttelee paljasjaloin Hattulan Parolannummella Parolan Leijona-patsaan ympärillä. Hän odottaa, että ohjaaja ja tuottaja ovat valmiina uusiin kuvauksiin.

Samu on tänä kesänä astellut nuoren Jaakko Juteinin jalanjäljillä. Hämeenlinnan Miniteatterin kasvatilla on jo kokemusta näyttämöltä, mutta yli kaksi sataa vuotta sitten eläneen pikku pojan näytteleminen elokuvassa on uusi juttu.

- Ainakin elokuvassa on se ero teatterissa näyttelemiseen, että elokuvassa pitää liikkua eri paikkoihin autolla. Nyt ollaan oltu Lepaalla ja Mierolassa ja sitten täällä patsaalla.

- En ole varmaan niin rauhallinen kuin Jaakko Juteini. Jaakko oli hiljainen ja ajatteli paljon, kuvailee Samu roolihahmoaan, joka elokuvassa tekee muun muassa käpylehmiä.

Juteinin perintö tunnetuksi

Hattulassa on parisen vuotta toiminut Jaakko Juteini -seura, jossa on tällä hetkellä noin 50 jäsentä. Seura haluaa kaikin tavoin tehdä miestä ja hänen elämäntyötään tunnetuksi. Elokuvan tekeminen on yksi hyvä tapa, kertoo seuran puheenjohtaja Eero Ojanen.

Hän harmittelee sitä, että Juteinin merkitys suomen kielelle ja kirjallisuudelle on painunut lähes unohduksiin.

- Juteini on suomalaisen kulttuurin hyvin merkittävä klassikko, monella alalla tienraivaaja ja aloittaja. Mutta hän on hiukan jäänyt toisten myöhemmin tulleitten vielä kuuluisimpien sukupolvien ja nimien varjoon.

Tavoitteena eläväinen Juteini

Elokuvallistetun dokumentin ohjaus ja tuotanto on jyväskyläläisen tiimin eli Kulttuuriosuuskunta Mielleyhtymän käsissä. Eero Ojanen kerää tiimille Juteinista faktatietoja, joista ohjaaja Esa Sironen muokkaa käsikirjoituksen. Parisataa vuotta sitten eläneen Juteinin elämästa kertovan elokuvan tarkoituksena on tuoda esille miehen tahto edistää suomalaisuutta ja suomalaista kulttuuria. Sironen sanoo, että hän haluaa tuoda nähtäväksi eläväisen Juteinin.

- Hän oli tosiaan monisärmäinen persoona, radikaali osittain tahtomattaankin sellaiseksi tuomittu ja myöhemmällä iällä sensori, jota nuoremmat haukkuivat. Juteinilla oli tämmöinen jännittävä elämänkaari olosuhteissa, joissa Suomi vasta oli muotoutumassa, eikä kukaan vielä millainen se tulee olemaan.

Kuvauksia on tehty eripuolilla Hattulaa kuten Mierolan sillalla sekä Parolannummella Leijona Patsaalla ja suomen kielen oikeuksien satavuotismuistomerkillä. Elokuvan tuottaja Raimo Salo on tyytyväinen kuvauspaikkoihin.

- Täällä Hattulassa on jonkin verran jäljellä historiallisia jäänteitä ja tässä päivässähän me joudumme liikkumaan joka tapauksessa. Ei me päästä 1700-luvulle millään.

Elokuvan kuvaukset jatkuvat Hattulan Pyhän Ristin kirkon maisemissa elokuussa, jolloin vanhan Juteinin rooliin hyppää hämeenlinnalainen veteraaninäyttelijä Matti Nurminen. Raimo Salo kertoo, että Jaakko Juteini elokuva valmistuu suunnitelmien mukaan vuonna 2013, jolloin vietetään suomen kielen 150-vuotisjuhlavuotta.

Lähteet: YLE Häme / Anne Niskanen

Lue seuraavaksi