Jouluperunat tehdään nyt

Uusista perunoista voi nauttia myös talvella, jos toimii muistaa säilöä niitä nyt. Uusia perunoita voi säilöä esimerkiksi jouluaaton juhlapöytään. Perunoiden säilöntään on erilaisia tapoja.

varhaisperuna
Varhaisperunaa
Yle

SuomiUseimmiten uusia perunoita kuulee säilöttävän pakastamalla. Vaikka maahan jääneet pakkasen puraisemat perunat eivät enää hyviltä maistukaan, ei oikeaoppinen säilöntä pilaa makua.

Pakastamalla säilötyt perunat pitää ensin keittää kevyessä suolavedessä.

Etelä-Karjalan Marttojen erikoisneuvoja Riitta Sutinen opastaa käyttämään hyvälaatuisia ja mahdollisimman tasakokoisia perunoita. Hän opastaa puhdistamaan perunat ja lisäämään ne suolalla ja tillinvarsilla maustettuun kiehuvaan veteen.

- Esikiehautus lopettaa perunoiden entsyymitoiminnan. Ilman kiehautusta perunoiden laatu huononisi pakastimessa, kertoo Sutinen.

Perunoita keitetään suolavedessä viitisen minuuttia. Sen jälkeen ne jäähdytetään ja pakastetaan esimerkiksi muovipusseissa tai pakastusrasioissa.

Jouluna perunat "uudistetaan" sulattamalla ne ensin hitaasti jääkaapissa. Keittämiseen on pari erilaista tapaa. Toisen mukaan perunat laitetaan kylmään suolaveteen ja keitetään kypsiksi.

Marttojen erikoisneuvoja Riitta Sutinen suosii kiehuvaa vettä.

- Kun käytät pakastettuja perunoita, pane ne jäisinä suoraan pakastimesta kiehuvaan vesitilkkaan, jossa ne kypsentyvät puolet nopeammin kuin raa’at perunat.

Uusia perunoita voi säilöä talveksi, kuten muitakin juureksia. Ne säilyvät uusien perunoiden veroisina, kun ne pakataan yksitellen paperiin ja säilytetään kylmässä.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala