Taiteilijan kesä on työntäyteinen

Näyttelijä, laulaja Susanna Haavisto debytoi tänä kesänä pitkän näytelmän ohjaajana. Veikkolan Kartanoteatterin kesänäytelmänä on Tulitikkuja lainaamassa, jonka toteuttavat Haaviston johdolla teatteriharrastajat.

Susanna Haavisto
Susanna Haavisto
YLE

Haavisto ei jätä näyttelijäkaartiaan yksin yhtenäkään iltana, vaan valvoo esitykset paikan päällä Kirkkonummen Veikkolassa.

- Jokaisesta esityksestä pitää antaa jotain palautetta innokkaille harrastajanäyttelijöille, se on tärkeä juttu, Haavisto totetaa.

Ensimmäinen täyspitkän näytelmän ohjaus on ollut taiteen moniosaajalle itselleenkin haasteellinen.

- Olen ohjaajan vielä untuvikko. Haastavaa on se, että kyseessä ovat harrastajat, jotka tulevat riemumielin suoraan töistä ja koulusta harjoituksiin, mutta heille täytyy olla valmiina ideoita plakkarissa ja vähän tietoa siitä, millaisia rooleja tullaan kenenkin kanssa tekemään.

Lopputulokseen Haaviston kuitenkin on tyytyväinen.

- Viikko ennen ensi-iltaa en olisi ikinä uskonut, että me saadaan siitä niin rapsakka ja hauska ja omannäköinen esitys aikaan.

Kaunis satu tsunamista

Kesäteatteriohjauksen lisäksi aikaa ovat vieneet oman näytelmän harjoitukset.

- Kesä on hurahtanut nopeasti senkin takia, että itselläni oli kuukausi sitten ensi-ilta koko perheen laulumusiikkinäytelmästä Tyttö nimeltä Tsunamika, jonka harjoitusprosessi oli aika rankka rankan aiheen takia.

Näytelmä on kaunis kertomus, joka on syntynyt Intiassa edellisen tsunamin aikana.

- Kalastajakylän naiset alkoivat kertoa arkaaista tarinaa tytöstä, joka asuu meren pohjalla ja haluaisi nähdä auringon ja saada ystäviä. Siitä on kirjoitettu kaunis satu, jossa tapahtuu tsunami, mutta se on tarkoitettu tuomaan lohtua ja kannustamaan ystävyyteen, Haavisto kertoo.

Luvassa runonlaulantaa

Haavistolla on ollut mökki Veikkolassa lähes 30 vuotta. Metsä ja saunominen ovat lähellä näyttelijän sydäntä, mutta kiireessä niistä nauttiminen tahtoo jäädä vähiin.

- Veikkolassa kuitenkin pyöräilen teatteriin. Eilenkin pyöräilin mansikka- ja heinäpeltojen poikki ja se oli aika romanttista. Peltokin käy metsän asemasta ja teatteri sijaitsee mäntyjen keskellä järven rannalla, että kyllä tässä on saanut puista voimaa.

Lisää Haavistoa on luvassa myös loppukesästä, sillä seuraava musiikillinen ensi-ilta on jo 15. heinäkuuta. Niitylle minä sinut veisin -nimisessä pienessä konsertissa esitetään Tommy Tabermannin runoja sävellettyinä.

- Se on sellainen pieni herkkä musiikillinen lahja ihmisille. Toivon, että se tulee myöskin tänne Helsingin seudulle. Siitä tulee kaunis juttu, Haavisto sanoo.

Lähteet: YLE Helsinki