Turistia voi joutua suojelemaan juhannukselta

Juhannus kiehtoo ja kauhistuttaa ulkomaalaisia matkailijoita. Pohjois-Karjalaan ulkomailta saapuvat juhannusvieraat tiedustelevat usein matkailupalvelusta, miten he pääsisivät kokemaan perisuomalaisen keskikesän juhlan.

juhannus
Palava juhannuskokko. Väkijoukko.
Kokon ihastelua Joensuun Hasanniemessä juhannuksena 2010.Veli-Pekka Hämäläinen / Yle

JoensuuEsimerkiksi Joensuussa ulkomaalaisille matkailijoille tarjotaan juhannuksen täytteeksi laivaristeilyjä ja keskustan tuntumassa Jokiasemalla järjestettävää kokkojuhlaa.

Toivetta aidon suomalaisen juhannuksen kokemisesta ei aina ole helppo toteuttaa, kertoo matkailuneuvoja Ritva Myllynen Karelia Expertistä.

- Vähänkään vanhemmilla ihmisillä peruspaketti on se, että ollaan oman suvun tai ystävien parissa. Ulkomaalaisten on aika vaikea päästä siihen tunnelmaan sisälle, Myllynen tuumaa.

Toisaalta suomalaiseen juhannukseen kuuluu piirteitä, joihin matkailuneuvojat eivät mielellään turisteja opasta.

- Tästä meidän alkoholinkäytöstä tulee ihmettelyjä jälkikäteen... se on heille aikamoinen kauhistus, Myllynen myöntää.

Sateet sotkevat kysyntää

Juhannus on Pohjois-Karjalassa perinteisesti hyvä sesonki esimerkiksi lomakylissä, tanssilavoilla ja risteilylaivoilla. Sateinen sää saattaa kuitenkin karsia yleisöä ulkoilmatapahtumista.

- Hyvällä säällä varataan jo hyvissä ajoin ja luotetaan siihen, että kauniit säät jatkuvat. Nyt kun sää vaihtelee yhdenkin päivän aikana paljon, niin odotellaan viimeiseen asti, matkailuneuvoja Ritva Myllynen kertoo.

Laulujuhlien lopettamisen jälkeen Joensuussa ei ole ollut suuremman luokan juhannustapahtumaa. Myllysen mukaan keskikesän juhlan luonteeseen kuuluu, että ihmiset ovat paljon omissa oloissaan, eikä tapahtumille juuri ole kysyntää.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Veli-Pekka Hämäläinen