1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Oikeaa" juhannusta juhlittaisiin jo torstaina

Median monitoimimies Jussi Lähde on kampanjoinut aidon juhannuksen puolesta jo vuosien ajan. Hän haluaa palauttaa juhlapyhän alkuperäiselle paikalleen niin, että juhannusaattoa vietettäisiin jo tänään torstaina.

Kotimaan uutiset
YLE

Juhannuspäivän perinteinen paikka on 24. kesäkuuta. Esimerkiksi Norjassa, Virossa ja Latviassa keskikesän juhlaa vietetään edelleen tänä päivänä.

Suomessa juhannus kuitenkin siirrettiin vuonna 1955 liikkumaan niin, että se on aina kesäkuun 19. päivää seuraavana lauantaina.

Lähteen ja monien muiden mukaan juhannus pitäisi palauttaa alkuperäiselle paikalleen. Asiassa on Lähteen mielestä kyse Suomen brändistä.

- Suomen brändivaltuuskunnan olisi pitänyt ottaa tämä asia listalleen ja huolehtia siitä, että me kerromme maailmalle, että meidän luontosuhteemme määrittää kesän pisin päivä ja luonnon kiertokulku eivätkä paperiteollisuuden tarpeet.

Juhannustaiat tehdään vääränä päivänä

Adressin juhannuksen palauttamisesta paikalleen on netissä allekirjoittanut jo lähes 1000 henkilöä. Lähde vitsailee, että juhlapäivän keinotekoinen muutos saattaa vaikuttaa yllättävän moneen asiaan.

- Kuten huomaamme tilastoista, sen jälkeen on tehty juhannustaiat väärinä päivinä ja avioerot ovat olleet Suomessa jyrkässä nousussa.

Suomalainen kulttuuri pinnalla

Lähde sanoo ajankohtaisen suvivirsi-keskustelun palauttaneen arvot ja traditiot jälleen puheeksi.

- Yhtäkkiä on syntynyt voimakas ja mielenkiintoinen ja osin kannatettava arvoyhteiskunnan paluu, jossa vaalitaan suomalaisia arvoja. Jos nyt oikeasti mietitään, mikä on suomalaista, mikä on tämän pohjoisen havumetsävyöhykkeen kulttuuria, niin kyllähän sitä on nimenomaan se, että vietetään juhannusta silloin, kun juhannuksen aika on.

Lähde on valmis pistämään jopa alkoholihuuruisen juhannuksen väärän ajankohdan piikkiin.

- Nykyisen juhannuksenvieton ongelmana on, että se ahdetaan täyteen ja tulee sellainen väkisin vietetty juhannus. Kun alkuperäinen on poistettu, jäljelle jäävät vain lieveilmiöt. Olisi mielestäni mielekästä, että ihmiset kokoontuisivat sen asian ympärille, että ollaan kiinni vuodenkierrossa, jonka mukaan ollaan tuhansia vuosia eletty.

Lähteet: YLE Helsinki

Lue seuraavaksi