Lulu Sariolan 32. tivolijuhannus Lapissa

Suomen Tivoli viihdyttää lappilaisia perinteisesti juhannuksena Rovaniemen Ounaspaviljongilla. 34-vuotias toimitusjohtaja Lulu Sariola laskee viettäneensä peräti 32 juhannusta Lapissa. Tänä vuonna kiertuetta varjostaa tivolin johtajan, Lulu Sariolan isän Jyrki Sariolan äkillinen menehtyminen keväällä.

Kotimaa
Lulu Sariola ja Rodi
YLE / Maija-Liisa Juntti

Suomen Tivoli lähti kiertueelle huhtikuussa Järvenpäästä. Jyrki Sariola oli menehtynyt sukellusonnettomuudessa saman kuun alussa.

- Meillä oli aika kurja alku, ja suru oli voimakkaana läsnä kiertueelle lähdettäessä, Lulu Sariola toteaa.

Sariola johtaa Suomen Tivolia yhdessä puolisonsa Thomas Mattsonin kanssa. Surusta huolimatta kiertuetta on vedetty jälleen läpi Suomen rintarinnan.

- Päätimme puolison kanssa, että mennään läpi vaikka sen harmaan kiven. Niinhän se klovnikin joskus suree iloisen maskin takaa, eikä me anneta surun häiritä tätä elämysten tuottamista, Sariola sanoo.

Vuosikymmenen vaikein muutto

Suomen Tivoli tuli Rovaniemelle Oulusta, jossa Kuusisaaren luonnontilassa oleva kenttä tuotti sateen yllättämille tivolilaisille hankaluuksia. Tivolilaitteita vedettiin traktoreilla ylös mutaliejusta yötä myöten.

- Kun 20–40 000 painavat tivolilaitteet yrittää saada pois saarelta, joka menee jo kävellessä ihan lilluksi, niin laitteethan oli kaikki akseleitaan myöten mudassa. Ei ole ikinä kestänyt muutto niin kauan kuin nyt. Viimeinen traktorikolonna oli Rovaniemellä torstaina aamukuudelta.

Muitakin traagisia käänteitä mahtui Oulu–Rovaniemi välille, kun yksi tivolin ajoneuvoista törmäsi henkilöautoon Simossa. Henkilöautoa ajanut mies ajoi humalassa henkilöautolla poliisia karkuun, menetti autonsa hallinnan ja törmäsi Tivolin kuorma-auton etukulmaan.

- Autoradan kuormaa kuljettanut kuorma-auto meni kyljelleen onnettomuudessa. Kuljettajana toiminut tekninen työnjohtaja ja hänen kaksi tytärtään selvisivät vähällä ja mitään pahempaa ei heille sattunut. Todella ikävää ja surullista, että vastaan tulevan auton kuljettaja menehtyi tilanteessa.

Lulu Sariolan mukaan matka etelästä Tivolin pohjoisimmalle paikkakunnalle Rovaniemelle on ollut tänä vuonna rankka. Porukalla on kuitenkin pohdittu, että tästä etelään päin voidaankin varmaan sitten lasketella Suomi alas helposti ja hymyssä suin.

Uusi sukupolvi kiertueella

Viime juhannuksena Rovaniemellä Lulu Sariola kasvatti vielä vauvamasua. Nyt mukana on pian yksivuotias Rodi, joka syntyi Lapissa.

- Rodi syntyi 15.heinäkuuta Torniossa ja lähti kolmen päivän vanhana reissuun mukaan.

34-vuotias Sariola on itse viettänyt 32 juhannusta Rovaniemellä ja koko ikänsä tivolin matkassa. Lulu Sariolan mukaan tivoli on lapselle monipuolinen kasvuympäristö.

- Täällä lapsista tulee varhaisessa vaiheessa omatoimisia. Lapsista kasvaa sosiaalisia, kun ollaan koko ajan ihmisten parissa.

Pikku-Rodin suosikki tivolilaitteista on pit stop -autorata ja formula-auto.

- Siellä se puristaa rattia ja kikattaa posket hytkyen mennessään, Rodin äiti Lulu Sariola nauraa.

Sariolan oma lempilaite on maailmanpyörä, johon hän toivoo pääsevänsä tänäkin juhannuksena ihastelemaan keskiyön aurinkoa.

Lähteet: Yle Lappi / Maija-Liisa Juntti