1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vaatteet

Alennusmyynteihin mittakupongin kanssa

Alennusmyynnit ovat ottaneet varaslähdön juhannukseen. YLE Turku teki mittakupongin helpottamaan vaatteiden ostamista myös läheisille.

Vaatteet
YLE / Sari Toivonen

Vaatteiden ostaminen alennusmyynnistä on hikistä puuhaa. Juhannuksen jälkeen alkavat lomat lisäävät ruuhkaa kaupan kassalla ja sovituskopeissa.

- Jos löydän jonkun hyvän vaatteen, niin käyn sitä sovittamassa. Miehelle ostaessani sovitan usein vaatteita itseni päällä, koska me olemme niin samankokoiset, Seija Harjunpää kertoo.

Mitat ylös ja shoppailemaan

Istuvimpaan ostostulokseen pääsee, kun on valmiiksi mitannut puolisonsa koon. Naisten vaatteissa kriteereiksi nousevat rinnan, vyötärön ja lantion ympärys.

- Näiden tietojen avulla saadaan selville vartalon malli. Erityisesti mekkojen kanssa on tärkeää tietää, millaiset muodot ihmisellä on. Tietysti on myös tunnettava henkilön oma tyyli ja persoonallisuus, selventää stylisti Sirpa Laitinen.

Miehen vaatteissa ratkaisevat kauluskoko ja pituus. Housuja ostettaessa vyötärön ja lantion ympärys ovat miehelläkin tärkeitä.

- Paitojen koot on miesten vaatteissa merkitty kaulanympäryksen mukaan. Lisäksi on tiedettävä miehen pituus, jotta paita ei jää liian lyhyeksi, Laitinen huomauttaa.

Hankalimpia ovat kengät

Vaikka kengän koko tiedettäisiin tarkkaan, on riski ostaa kengät ilman sovittamista.

- Kenkiä ei kannata lähteä ostamaan toisen puolesta. Jalkineiden lesti muuttuu aina valmistajasta riippuen, joten ilman sovittamista niitä on vaikea ostaa. Edes jalan pituuden ja leveyden tietäminen ei auta kenkäostoksilla, toteaa pukeutumisliikkeen myyjä Tiina Harmaala.

Yksi niksi tähänkin ongelmaan löytyy.

- Jos vanhassa kengässä on irtopohjallinen, sen avulla voi mitata uuden kengän koon. Täysin luotettava tämäkään keino ei ole.

Tiedätkö puolisosi mitat? Ostatko hänelle vaatteita lahjaksi? Kommentoi alle tai YLE Turun Facebook-sivulle!

Lähteet: YLE Turku / Karoliina Hult