Nokian ulkoistukset huolestuttavat liittoja

Uusi Insinööriliitto ja Tekniikan Akateemisten Liitto suhtautuvat epäileväisesti Nokian Accenture-ulkoistuksiin. Liittojen mukaan epäluulo ulkoistuksia kohtaan on kasvanut, koska Nokia ja Accenture eivät ole tiedottaneet suunnitelmistaan tarpeeksi avoimesti.

talous
YLE

Uudessa Insinööriliitossa ja Tekniikan Akateemisten Liitossa on seurattu Nokian ja Accenturen suunnitelmia päätä raapien. Nokia vahvisti keskiviikkona ulkoistavansa Accenturelle maailmanlaajuisesti 2800 Symbian-kehittäjää, mutta paljon sen tarkempaa eivät liitotkaan tunnu tietävän.

Kysymyksiä on herännyt enemmän kuin vastauksia tullut, ja huolta aiheuttaa muun muassa se, minkä pituisia työuria uusi työnantaja aikoo ulkoistetuille tarjota. Lisäksi liittoja mietityttää, tulevatko Accenturelle siirtyvien palkat ja työnkuvat olemaan kohdillaan.

- Me toivomme tietenkin, että ulkoistaminen antaisi näille ihmisille uuden mahdollisuuden, ja se osoittautuisi paremmaksi ratkaisuksi kuin irtisanomiset. Kyllä tässä kuitenkin liitolla, luottamusmiehillä ja myös ulkoistetuilla on aito huoli siitä, että miten pysyvä se työsuhde siellä uudessa paikassa lopulta on, Uuden Insinööriliiton puheenjohtaja Pertti Porokari kertoo.

Epävarmuus kasvanut hiljalleen

Tämänhetkisten tietojen mukaan noin puolet Accenturelle ulkoistettavista on suomalaisia, mutta täsmälliset lukumäärät varsinkin eri paikkakuntien osalta ovat edelleen auki. Tarkkoja tietoja Nokian ulkoistuksista ja irtisanomisista on odoteltu jo viikkoja. Epäluulo liitoissa on kasvanut matkan varrella.

- Kun tämä Accenture-suunnitelma tuli muutama kuukausi sitten esille, se herätti toivoa työntekijöiden keskuudessa, mutta nyt kun tilanne on venynyt ja paukkunut, epävarmuus kasvaa. Me olemme liitossa ihan yhtä pihalla kuin henkilöstökin, ja odottelemme koko ajan tarkempia tietoja, Tekniikan Akateemisten Liiton alueasiamies Jukka Orava Oulusta sanoo.

Accenturen tiedotuslinja myös medialle on ollut niukka. Esimerkiksi YLE Oulu ei ole saanut haastattelua, ja kysymyksiin on vastattu lähinnä sähköpostitse. Se tiedetään, että Accenturen Nokia-sopimus ulottuu vuoden 2016 loppuun, ja ensimmäisten nokialaisten odotetaan siirtyvän Accenturelle lokakuun alkupuolella.

Lähteet: YLE Oulu / Kirsi Karppinen