Seuraavan komissaarin valitsee kokoomus

Hallitusneuvottelujen yhteydessä on sovittu, että Suomen seuraavan komissaarin valitsee kokoomus. Keskustalaisen Olli Rehnin kausi komissaarina päättyy vuonna 2014. Ensi vuonna käytävät presidentinvaalit saattavat kuitenkin vaikuttaa asetelmiin.

talous
Alexander Stubb
Alexander StubbKari Kuukka

Ministerien työnjaon mukaan Suomen komissaarin nimittäminen kuuluu pääministerille. Ettei mitään jäisi epäselväksi, SDP ja Kokoomus sopivat vielä erikseen hallitusneuvottelujen yhteydessä, että pääministeri Katainen päättää seuraavasta komissaarista.

Ote seuraavan komissaarin paikasta voi lohduttaa varsinkin tuoretta ulkomaankauppa- ja Eurooppaministeri Alexander Stubbia, joka pettyi ministeripaikkojen jaossa. Tosin odotus on pitkä. Komissaari vaihtuu vasta kolmen vuoden päästä.

- Eiköhän tässä ole spekuloitu salkkuja ihan tarpeeksi viimeisen kahden viikon aikana, että jätetään ne muille, sanoo Alexander Stubb.

Komissaarikuvioita voivat sekoittaa Suomen presidentinvaalit ensi vuonna. Vaalivankkurit nytkähtävät liikkeelle siinä vaiheessa kun tiedetään lähteekö Sauli Niinistö kokoomuksen ehdokkaaksi.

Stubb on luvannut harkita ehdokkuutta jos Niinistö kieltäytyy. Vastaehdokkaina saatetaan nähdä muun muassa Olli Rehn. Jos Rehn tulisi valituksi, komission paikka avautuisi aiemmin.

EU-komissaarilla on paljonkin valtaa, salkusta riippuen. Presidentin valtaa on viime vuosina riisuttu eikä esimerkiksi EU-kokouksiin ole presidentillä enää asiaa.

Stubb ei keskiviikkona lähtenyt kommentoimaan tehtävien painoarvon järjestystä.

Kumpi on tärkeämpi, Suomen komissaarin vai Suomen presidentin tehtävä?

- Apua, nyt tulee ihan liian vaikeita kysymyksiä, Stubb nauraa.

Kumpi voisi teitä kiinnostaa enemmän?

- Mua kiinnostavat tällä hetkellä Eurooppa-ministerin ja kauppaministerin tehtävät ja näitä lähdetään tekemään todellisella tarmolla, viemään Suomea EU:n ytimeen ja suomalaista kauppaa ympäri maailmaa. Siinä riittää ihan tarpeeksi sarkaa seuraavalle neljälle vuodelle.