1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Alaston juhannustaikojen tekijä saattaa päätyä putkaan

Vanhan kansan juhannustaikoja on valtavasti ja moni niistä pitää tehdä alasti. Poliisi kuitenkin muistuttaa, että häiritsevä nakuilu saattaa viedä putkaan, vaikka kieriskelisi omassa viljapellossa.

Kotimaan uutiset
Puolison löytämiseen liittyviä juhannustaikoja ovat tehneet useimmiten nuoret neidot.Pentti Kallinen

Hyvän naimaonnen saa, jos juhannusyönä kierittelee alastomana kasteisella niityllä.

Jos yleisellä paikalla on alasti ja aiheuttaa jossain ihmisessä pahennusta, silloin puhutaan sukupuolisiveellisyyden julkisesta loukkaamisesta. Se on rangaistava teko.

-Olennaista on se, että se aiheuttaa pahennusta. Jos ei aiheuta pahennusta, silloin se ei ole rangaistavaa, rikoskomisario Jani Hämäläinen Kymenlaakson poliisilaitokselta selvittää.

Vaikka olisi alastomana yksityisellä paikalla, mutta vaikutukset ulottuvat yleiselle paikalle, niin sekin voi olla rangaistavaa.

-Eli jos nakuilet omalla kotipihalla tai vaikka sillä omalla viljapellolla ja joku alueen ulkopuolella kokee asian häiritsevänä, niin siitä voidaan rangaista.

Tulevan puolisonsa näkee, kun menee juhannusyönä kosken keskelle vesikivelle istumaan ihan alasti, ainoastaan olkiside vyönä.

Jos joku innostuu kaupunkialueella menemään vaikka suihkulähteeseen ilakoimaan alasti, siitä saattaa tulla hankaluuksia.

-Riittää, että yksikin paikalla olija kokee alastomuuden paheksuttavana. Silloin alastomana olo on rangaistavaa toimintaa, rikoskomisario Jani Hämäläinen muistuttaa.

Kun juhannusyönä kiertää kolmikulmaisen pellon kolmeen kertaan alastomana, niin kolmannella kerralla tulee sitten se tuleva elämänkumppani vastaan.

Kun poliisi saa ilmoituksen alastomuutta paheksuvalta ihmiseltä ja tulee paikalle, poliisi ei enää paikan päällä harkitse onko kyseessä sukupuolisiveellisyyden loukkaus vai ei.

-Tämä on hyvin yksiselitteistä. Jos teko on aiheuttanut pahennusta jossakin ihmisessä, tapaus on tuomittava, rikoskomisario Jani Hämäläinen toteaa.

-Jos poliisi saa ilmoituksen häiriköivästä nakuilijasta, mutta se ei aiheuta kenessäkään paheksuntaa, silloin tilannetta tarkastellaan järjestyslain kannalta. Poliisi voi käyttää omaa harkintaa miten tilannetta jatketaan.

-Joskus annetaan sakko, joskus riittää kun henkilö poistetaan alueelta. Joskus henkilö taas joudutaan viemään putkaan.

Kun juoksee alasti saunasta tullessaan juhannusyönä ruisvainion ojia, niin yhdeksännessä ojassa tulee sulhanen vastaan. Saunan jälkeisen vilvoittelunkin kanssa saa olla tarkkana. Jos ohikulkijat tai naapurit näkevät alasti vilvoittelevan ihmisen tämän takapihalla, saunan kuistilla tai laiturilla, he voivat ilmoittaa siitä poliisille.

-Jos nakuilu aiheuttaa pahennusta, silloin voi ottaa poliisiin yhteyttä. Näköyhteys alastomaan toki pitää olla suora - ei niin, että pitää tirkistellä aidan yli tai sen raosta, rikoskomisario Jani Hämäläinen täsmentää.

Katsottaessa kaivoon, lampeen tai lähteeseen juhannusyönä, mieluiten alasti, näkee tulevan puolison.

Lue seuraavaksi