Chavezin terveydentilasta ristiriitaista tietoa

Venezuelan presidentin Hugo Chavezin terveydentila on kriittinen mutta vakaa, väittävät Yhdysvaltain tiedustelulähteet. Venezuelan hallitus kiistää tiedon. Chavez joutui kesäkuun alussa hätäleikkaukseen, jonka syystä on myös annettu ristiriitaista tietoa.

Ulkomaat
Venezuelan presidentti Hugo Chavez huhtikuussa 2011.
DAVID FERNANDEZ / EPA

Presidentti Hugo Chavez lähti vierailulle Kuubaan 8. kesäkuuta, mutta joutui siellä pian sairaalaan kovan lantiokivun takia. Chavezin Venezuela on kommunistisen Kuuban tärkein taloudellinen ja poliittinen liittolainen.

Venezuelan valtionhallinnon tiedotteen mukaan 56-vuotias presidentti operoitiin lantiossa olleen paiseen takia. Yhdysvaltain tiedustelupalvelu kuitenkin uskoo, että Chavez saa hoitoa eturauhassyöpään.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Chavez ei ole kuolemanvaarassa, mutta hänen terveydentilansa on huono. Venezuelan hallinnosta kuitenkin kerrotaan, että Chavez toipuu leikkauksestaan hyvin ja palaan pian kotimaahansa.

Venezuelan varapresidentti Elias Jaua on kommentoinut Chavezin tilaa sanomalla, että Chavez ”on maisemissa vielä pitkään”.

Oppositiojohtajat: Chavezin toimet perustuslain vastaisia

Venezuelan oppositiojohtajat arvostelevat Chavezia siitä, että hän johtaa maata perustuslain vastaisesti maan ulkopuolelta eikä kerro terveydentilastaan tarpeeksi.

- Hugo Chavezin terveydentilaa koskeva epävarmuus ja spekulaatiot hänen todellisesta sairaudestaan vahingoittavat maan perustuslakia, sanoo oppositiota edustava lakimies Miguel Angel Rodriguez.

Rodriguezin mukaan Venezuelan perustuslaki vaatii, että presidentin on julkistettava terveydentilaansa koskevat diagnoosit, saamansa hoidot ja vastattava terveyttään koskeviin kysymyksiin.

Chavezin on kerrottu julkaisevan ajatuksiaan ahkerasti Twitterissä, mutta sairauteensa hän ei ole viesteissään viitannut.

Lähteet: AFP, AP, YLE Uutiset