DNA:n digilähetykset saattavat haitata muita kanavia

DNA:n uusi lähetysverkko vaikeuttaa paikoin muiden digikanavien vastaanottoa, Viestintävirastosta varoitetaan. DNA vakuuttaa, että sen verkko on rakennettu lupaehtojen mukaisesti.

Kotimaa
Ylen ja Digitan lautasantenneja Yleisradion linkkimaston juurella.
YLE

Viestintäviraston mukaan DNA:n lähetinasemien signaalit ovat aiheuttaneet häiriöitä Digitan verkossa lähetettävien kanavien kuvaan ja paikoin pimentäneet televisioita kokonaan. Viestintäviraston mukaan asiasta on tullut vain muutamia kymmeniä yhteydenottoja suhteellisen rajatuilta alueilta. Ongelmat johtuvat yleensä vanhoista antennivahvistimista, jotka eivät erottele lähetyksiä UHF- ja VHF-taajuuksilla.

DNA käyttää HDTV-jakelussa verkkonsa matkapuhelinmastoja VHF-taajuusalueella. Digita puolestaan käyttää lähetysverkostoaan UHF-alueella. Häiriöt syntyvät käyttäjän tv-antennivastaanottimen suuresta etäisyyserosta Digitan ja DNA:n mastoihin. DNA:n lähettimien signaali on hyvin voimakas, minkä vuoksi se saattaa häiritä Digitan kanavien vastaanottoa.

Uusi vahvistin voi auttaa

Viestintäviraston mukaan ongelmien ratkaisemiseksi saatetaan osassa kodeista joutua vaihtamaan laajakaistavahvistin UHF-alueen vahvistimeksi. Jos järjestelmässä on erillinen VHF-antenni, sen irrottaminen poistaa häiriöt. Sekä DNA:n että Digitan lähetyksiä vastaanottavien kotitalouksien kannattaa hankkia erilliset VHF- ja UHF-antennit. Ne kannattaa suunnata erikseen DNA:n ja Digitan mastoihin.

Virasto suosittelee teettämään televisiovahvistimien ja antennien asennukset ja säädöt ammattilaisella. Myös DNA on luvannut auttaa, jos lähetyssignaali häiritsee televisiokuvaa.

DNA on ottanut käyttöön oman digi-tv-lähetysverkon hiljattain. Yhtiö sai myös luvan aloittaa ensimmäisenä HD-lähetykset omassa verkossaan. Tähän saakka digitelevisiolähetyksiä on hoitanut ainoastaan Digita. DNA:sta vakuutetaan, että sen lähetysverkko on rakennettu täysin lupaehtojen mukaan.

DNA:n ratkaisua rakentaa antenniverkkonsa matkapuhelinmastoihin on pidetty maailmalla nerokkaana. Yhtiö on tästä syystä ehdolla kansainvälisen televisioalan palkinnon saajaksi.

Aiheesta kertoi ensimmäisenä Viestintäviraston Signaali-lehti.

Lähteet: YLE Uutiset