1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. linnut

Sadat bongarit kuuntelevat öistä kyläpöllöstä Hauholla

Ensivisiitillä Suomessa olevan linnun viheltelyä on muutaman yön aikana käynyt ihmettelemässä yli 500 harrastajaa Hämeenlinnan Hauholla pienessä Mustilan kylässä.

Harvinaisen kyläpöllösen löytyminen on saanut aikaiseksi kansainvaelluksen Hämeenlinnan Hauholle, pieneen Mustilan kylään.

- Viimeiset neljä yötä täällä on ollut mieletön määrä ihmisiä, satoja ihmisiä ihmisiä joka yö. Lintuharrastajat tulevat siinä kuuden aikaan illalla, ja viimeiset aamulla viiden aikaan pois. Itsekin pitää valvoa, ihan uteliaisuuttaan, kertoo kyläläinen Tiina Pouttu-Tyvi.

Viimeisimmät bongareiden merkinnät ovat maanantaiaamulta. Kottaraisen kokoisen kyläpöllönen on yksi kaikkien aikojen harvinaisimmista lintuvieraista Kanta-Hämeessä.

Mikäli rariteettilautakunta tulkitsee linnun harhautuneen Suomeen luonnollisella tavalla, siitä tulee Suomen 466. lintulaji.

- Äänestä lintu on tunnistettu. Hyvin harva sitä on nähnyt. Ensimmäisenä yönä se näyttäytyi noin 10 sekunnin ajan. Joku näki sen lyhyesti lennossa. Kyläpöllösen ääni on vähän kuin varpuspöllön, jollaisena aluiksi sitä pidettiin. Aluksi luulimme, että ääni on jokin hälytyslaite, koska jatkuva ääni on niin voimakas.

Tiina Pouttu-Tyvi uskoo, että lintu pysyttelee hetken aikaa Mustialssa ja kerää edelleen satamäärin lintuharrastajia ja uteliaita. Lintumiesten arvion mukaan kyläpöllönen pysyttelee maisemissa toistaiseksi ilmojen lämmetessä, kunnes jokin saa sen palaamaan tavallisille asuinseuduilleen.