Vallattua taloa tavoittelevat myös ammattitaiteilijat

Helsinkiläinen kuvataiteilija Kiba Lumberg on huolissaan Sosiaalikeskus sataman aktiivien valtaaman talon kohtalosta Kalliossa. Vallattuja tiloja on yritetty saada tuloksetta ammattitaiteilijoiden käyttöön. Lumberg pelkääkin nyt, että tilat luovutetaan itseään perusteetta taiteilijoiksi kutsuville aktiiveille.

Kiba Lumberg
YLE

Lumberg kävi vallatussa talossa keskustelemassa kulttuurista ja omista ajatuksistaan tilojen tulevaisuudesta. Yhteisymmärrystä aktiivien kanssa ei kuitenkaan löytynyt.

- Meille tuli vastakkainasettelu senkin takia, että olemme olleet hankkimassa samoja tiloja kulttuuriyhdistys Auringon käyttöön, jotta siitä olisi tullut Torkkelinmäen kulttuurikeskus, joka olisi ajanut naistaiteilijoitten sekä naisten ja tyttöjen asemaa, ja myös mustalaisnaisten ja tyttöjen ihmisoikeuksia.

Taiteilijoilla suuri pula työhuoneista

Lumbergin mukaan oikeilla taiteilijoilla on pääkaupunkiseudulla ja erityisesti Helsingissä suuria vaikeuksia löytää mitään asiallisia, kohtuuhintaisia tiloja.

Jos rakennuksen nyt vallanneiden aktiivien annetaan jäädä tiloihin, on se hänen mukaansa suuri vääryys taidetta elääkseen tekeviä kohtaan.

- Kaupungilla on korkeat vuokrat ja taiteilijat ajetaan erilaisiin tehdastiloihin. Ammattitaiteilijat jäävät täysin syrjään ja tässä tapauksessa ketkä tahansa voivat kutsua itseään taiteilijoiksi ja napata itselleen tilan tuosta vain. Jos kaupunki, ja ehkä valtiokin, tukee heitä tässä, kertoo se mielestäni vääristymästä.

Lumberg pelkää myös tilojen kunnon puolesta, sillä hänen mukaansa vanhaa rakennusta tulisi kunnioittaa.

Lähteet: YLE Helsinki