1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. torikauppa

Kesällä tori herää uuteen päivään viipyillen

Aamuvarhaisella Kuopion tori on vielä hiljainen, lukuun ottamatta työmaakoneiden ääniä. Vihannesmyyjien toripöydät ovat jo täynnä kotimaisia kasviksia sekä marjoja kuten vadelmaa ja mansikkaa. Ulkomailta tuotua ovat lähinnä vain kirsikat.

torikauppa
Mansikoita torimyyntipöydässä.
Jarkko Heikkinen / Yle

Tori tuntuu pitävän hyvin pintansa vihannesten ja marjojen ostopaikkana. Asiakkaat arvostavat kotimaista ja lähellä tuotettua, ja monet asiakkaat haluavat tietää tuotteiden alkuperän, torikauppias Annikki Hokkanen kertoo.

-Esimerkiksi kaikkia mansikkalajikkeita ei vielä saa Suonenjoella viljeltynä, Hokkanen huomauttaa.

Lähipottua kapoittain

Aina myyntisesongin alussa nousee esiin kysymys, miksi torikauppiaat myyvät perunaa kapoittain eikä hintoja ole edes mainittu kiloina tai litroina.

Kuopion torin perunakauppiaat toteavat, että valvova viranomainen on antanut luvan myydä perunaa sekä tilavuus- että painomitoilla. Kappa on vanha Suomessa ja Ruotsissa käytetty viljamitta, ja ollut kauan käytössä torimyynnissä.

Nykyinen, metrinen kappa on tilavuudeltaan 5 litraa ja pieni kappa 2 litraa.

Kun myyjä laittaa kapan kukkuroilleen ja lisää tällä tavalla pussiin vielä pari perunaa, tulevat ne kappaan jäävät ilmaraotkin täytettyä, myyjä näyttää.

- Peruna, niin säilyvää kuin onkin, kannattaa ostaa mahdollisimman uutena. Silloin se on parhaimmillaan, myyjä vielä vinkkaa.

Torin suosikkikukat

Lisäväriä torille antavat kukka- ja taimimyyjien asetelmat. Suosituimpia torilta ostettavia kukkia ovat ruusubegonia, pelargonia ja samettikukka.

Martta-kahviossa piipahtaa muutama asiakas aamukahvilla ennen rientämistä päivän touhuihin.

Yleensä vasta kymmenen, yhdentoista aikoihin vilkastuu, Martta-kahvion myyjä Anne Ohranen kertoo. Tämä ja muutkin torikahvilat ovat suosittuja, ja pian asiakkaita onkin jo jonoksi asti.

- Mutta se ei ole haitannut, vaan asiakkaat ovat jaksaneet olla hyväntuulisia ja juttelevaisia. Monet tuntuvat olevan lomalaisia, ja turisteja on paljon liikkeellä, Ohranen on havainnoinut.

Lähteet: YLE Savo / Anja Hiltunen

Lue seuraavaksi