1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Keskiajan suomalainen tunsi Euroopan ylellisyydet

Espoon Mankbysta löytyneen keskiaikaisen kylän vauraus on yllättänyt arkeologit. Vaikka kylä oli pieni, sen asukkailla oli keskieurooppalaisia ylellisyysesineitä.

Mankbyn keskiaikainen kyläalue on miltei nykyisen Kehä III -tien varrella. Kulkuyhteydet olivat hyvät myös 1500-luvulla aina Räävelin hansakaupunkia eli Tallinnaa myöten. Mankbyn arkeologiset löydöt kertovat, mitä talonpojilla oli tuomisinaan suuresta maailmasta

- Täällä on paljon saksalaista keramiikkaa ja juomalaseja. On myös samanlaisia pöytäveitsiä kuin Lyypekissä. Se on aika hämmästyttävää, kun kuitenkin elettiin maaseudulla, sanoo museolehtori Anna Wessman Espoon kaupunginmuseosta.

Ennen Mankbyn kaivauksia keskiaikaisesta talonpoikaiselämästä tiedettiin aika vähän. Sitä ei uskottu niin vauraaksi kuin Mankbyn 25 asuintalosta ja talousrakennuksesta koostuneessa kylässä selvästikin elettiin.

- Tähän asti suurin osa keskiaikaisista kaivauksista on ollut Turun tavoin kaupunkikohteita, Wessman kertoo.

Keskiaikaisen kylä- ja kaupunkielämän erot osoittautuivat löytöjen perusteella pienemmiksi kuin oli luultu.

- Täälläkin on ollut ikkunalasia ainakin yhdessä talossa, ja kannuksen osia on löytynyt, eli näköjään muutkin kuin rälssi ovat ratsastaneet.

Kylästä tehdään nähtävyys

Mankbyn kaivaukset ovat viidennet. Jatkolle ei vielä ole rahoitusta, mutta Anna Wessman uskoo, että se järjestyy.

- Espoon valtuusto on päättänyt, että tämä kaavoitetaan arkeologiseksi puistoksi. Tästä tulisi siis nähtävyys, ja jotta se kävisi päinsä, tätä pitää tutkia.

Lisäksi Espoon kaupunginmuseossa tehdään uutta perusnäyttelyä, missä Mankbylla on hyvin tärkeä osa.

- Perusnäyttely elää ainakin kymmenen vuotta. Senkin takia haluamme saada kaiken mahdollisen tiedon. Voimme kertoa sitä museossa ja myös lähettää yleisön katsomaan kylää.