1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hirvensalmi

Ahti Karjalaisen henki elää Hirvensalmella

Valtiomies Ahti Karjalaisen (1923-1990) kotitila, Lepolan tila Hirvensalmella, on tunnettu monista eri vaiheistaan. 1900-luvun vaihteessa rakennettu talo pitää sisällään kolmen eri sukupolven elämän.

Hirvensalmi
Salin piironki
Ahti Karjalaisen kotimuseoYLE/Sari Ursin

Hirvensalmella, Kuitulan kylässä sijaitseva Lepola on entisöity 1950-luvun asuun, jolloin siellä toimivat sekä posti että kauppa.

- Ahti Karjalaisen kerrotaan myös syntyneen talon salissa, ei suinkaan saunassa kuten tuohon aikaan yleensä, kertoo Lepolan opas Riitta Talvio.

Perikunta on jättänyt talon kalustuksen museon käyttöön. Periaate on ollut, että mitään ei heitetä pois.

Postiajalta museossa on esillä muun muassa punnituslaite ja punnukset sekä alkuperäinen postilokerikko. Posti on ollut aikanaan Kuitulan kylällä tärkeä kohtaamispaikka, jossa vaihdettiin tuoreimmat kuulumiset.

- Saattoipa koulun keittäjän puurokin palaa toisinaan pohjaan, kun postimatka vähän venähti. Lapset joutuivat sitten syömään pohjaanpalanutta puuroa.

- Postin alkuaikoina kyläläiset hakivat postinsa mihin aikaan tahana, jopa yöllä tai pyhäpäivinä. Myöhemmin tulleisiin aukioloaikoihin oli kyläläisillä hieman totuttelemista.

Ahti Karjalainen ponnisti Suomen poliittiseen elämään suhteellisen vaatimattomista oloista. Karjalaisen ura kulki nopeassa tahdissa Kekkosen sihteeristä Suomen siihenastisen historian nuorimmaksi pääministeriksi 1962. Hän toimi myös ministerinä useissa hallituksissa aina vuoteen 1977 asti.

Työuransa lopun Karjalainen toimi Suomen Pankin johdossa, mutta joutui luopumaan urastaan liiallisen alkoholinkäytön vuoksi.

Riitta Talvio haluaa esitellä Lepolassa kävijöille myös Ahti Karjalaisen herkemmän puolen, joka löytyy mm. 16-vuotiaana kirjoitetusta päiväkirjasta, runoista ja rakkauskirjeistä tulevalle vaimolle.

- Ahti Karjalainen oli myös erittäin lämminhenkinen, huumorintajuinen ja sanavalmis mies.

Lepola on avoinna 1.7. - 7.8. ti-su 12-18 ja tupa la, su ja ke klo 12-15.

Lue seuraavaksi